Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frida Eldebrink.

Bästa vännerna gör upp om gruppsegern

Sverige och Frankrike gör upp om gruppsegern i EM. I var sitt landslag – bästisarna Frida Eldebrink och Endene Miyem.

Den sista matchen i gruppspelet i Riga blir speciell på mer än bara det sättet att både Frankrike och Sverige spelar för att komma etta i grupp B.

Den svenske förbundskaptenen Francois Gomez är fransman och har spelare från både sitt nuvarande och gamla klubblag hos motståndarna.

På planen kommer också två väldigt nära vänner att mötas. I gult guarden Frida Eldebrink, och i blått forwarden Endene Miyem.

Den 188 centimeter långa powerforwarden från Frankrike ses som en av Europas bästa spelare och togs ut till All star-laget under EM 2017.

- Det kommer bli en väldigt speciell match. Förhoppningsvis kul att kolla på. En match mellan två starka lag, om vi får det att funka, säger Frida Eldebrink.

Fann varandra i Kursk

De båda blev goda vänner när de spelade i Dynamo Kursk säsongen 2015–2016. I en rysk stad med omkring 435 000 invånare (vilket inte är mycket för att vara Ryssland, Kursk är 42:a folkrikaste staden i landet) fanns inte jättemycket att göra, så de två utlandsproffsen började hänga mycket.

- En väldigt nära kompis. Vi har spelat två år tillsammans, en superhärlig tjej och jättebra basketspelare. Hon är en av Frankrikes stjärnor och en av dem som vi måste stoppa, säger den svenska guarden och fortsätter:

- Det är lite ensamt att spela i en liten stad i Ryssland, så vi blev väldigt nära. När man spelar i Ryssland och spelar i Europa, så blir det väldigt mycket resor. Man åkte från match till match och kunde vara borta fyra veckor i sträck, och då delade vi alltid rum.

"Måste kontrollera tvillingarna"

Förutsättningarna inför matchen är olika för de båda vännerna som annars är vana att spela ihop. Frankrike har vunnit de två inledande matcherna, och har råd att förlora med upp till nio poäng för att ändå ta hem gruppsegern.

- Jag kan inte vänta tills matchen börjar. Det kommer bli speciellt att spela mot Frida, och mot min gamla tränare Gomez. Det kommer vara en toppmatch, och det kommer bli tufft, säger den franska forwarden.

- Frida är en tävlingsmänniska och hon ger inte upp något, hon ger inte hundra procent utan 300 procent. Jag föredrar att ha henne i mitt eget lag, men på söndag kommer vi att vara motståndare. Jag önskar henne all lycka, men vi vill vinna såklart.

TT: Vad blir viktigast mot Sverige?

- Att kontrollera tvillingarna (Frida och Elin Eldebrink) och Zahui (Amanda). De är nycklarna i laget. Mer vill jag inte avslöja.