Andreas Almgren är hoppfull inför utepremiären.
Andreas Almgren är hoppfull inför utepremiären.

Bästa passet ger VM-hopp

ANNONS
|

Ett av karriärens bästa träningspass ger hopp om ett bra VM för fjolårets svenska friidrottsstjärnskott.

–Semifinal ska kunna gå. Och väl där tänker jag göra allt för att gå till en final, säger 800-meterslöparen.

Andreas Almgren rasar omkull i slutet av ena långsidan på Stockholm Stadions löparbana. Han är helt slut, gömmer huvudet i händerna och ligger nästan orörlig. Solen gassar på hans bara överkropp och endast en lättare bris erbjuder fläkt.

Tränaren Urban Aruhn, helt klädd i svart och ett par pilotglasögon, rusar fram. Han säger några ord och knyter upp Almgrens skor. Det går nästan att tro att mjölksyran är redo att pumpa ut ur den nyss fyllda 20-åringens fötter.

ANNONS

En stund senare reser sig Almgren mödosamt upp och kämpar sig bort till motsvarande sida på arenan. Han går bredvid det nyklippta, sommargröna gräset.

Långsamt.

Det är allt annat än konstigt att Andreas Almgren mår som han gör. Han har precis avverkat ett intensivt intervallpass: två 400-meterslopp, två 300-meterslopp och avslutningsvis två 200-meterslopp. Fem minuters vila mellan varje intervall.

Det som däremot är närmast häpnadsväckande är hur snabbt han återfår krafterna.

–23 minuters återhämtning – det är 15 minuter snabbare än senast, säger han leende.

Intervalltiderna ger dessutom en klar indikation på att Almgren är på rätt väg efter överbelastningsskadan i högerbenet som fick honom att ta det lite lugnare i slutet på träningslägret i USA.

Då är det ändå bara andra gången han snörar på sig spikskorna sedan fjärdeplatsen på inomhus-EM i Prag i mars.

–Jag körde samma pass inomhus i vintras när jag var i riktigt bra form. Och jag hade i alla fall en halv sekund snitt bättre per intervall nu. Det är ett rätt bra besked.

I morgon gör supertalangen tävlingspremiär utomhus hemma på Sollentunavallen, mot bland andra Musaeb Balla, vinterns snabbaste man på 800 meter.

Andreas Almgren har alla förutsättningar att få en bra säsong. Frågan är om den kan övertrumfa den föregående.

ANNONS

Han gick in i fjolårets säsong med ett personligt rekord på 1.49,46, hade bara ett år tidigare lagt ner fotbollssatsningen i AIK och var okänd för den bredare massan. När han kom ut på andra sidan hade han tagit JVM-brons med ett lopp på 1.45,65, debuterat i Diamond League på Stockholm Stadion och nått semifinal i EM i Zürich, hans första seniormästerskap.

Lägg där till tidigare nämnda fjärdeplats på inomhus-EM. Men det han rankar högst från de senaste galna tolv månaderna är bronset i Eugene.

–Både för att det var chocken och för att jag fick vara med på prispallen. Det var extremt häftigt, säger han.

–När jag fick ta den svenska flaggan, springa genom kurvan och komma till bortre lång och hela läktaren ställde sig upp och började ropa "go Sweden!" ... Jag hade gåshud över hela kroppen. Bara att få uppleva den känslan igen är något som driver en väldigt mycket och gör en extremt motiverad till att ta nästa steg.

Säsongens stora mål är VM i Peking 22–30 augusti. Trots att kvaltiden är 1.46 – en tid som han bara sprungit under en gång, då han tog JVM-bronset – känner Almgren sig lugn.

–Inomhus fick jag inte ut max. Och ändå sprang jag 1.46,50 några veckor efter en förkylning. Jag tycker ändå att det ger bra indikationer på att det ska gå att komma under 1.46 utomhus. Och nu känns det ännu bättre än då. Det känns som att det förhoppningsvis ska kunna gå.

ANNONS

De nyss avklarade intervallerna ger honom bra känslor.

–Jag gjorde kanske mitt livs bästa träningspass nu, och det är två månader kvar till VM. Förhoppningsvis kan jag få upp formen rätt mycket till.

ANDREAS ALMGREN

Född: 12 juni 1995.

Bor: Sollentuna.

Familj: Mamma, pappa och en storasyster.

Klubb: Turebergs FK.

Gren: 800 meter.

Personligt rekord, utomhus: 1.45,65 (27 juli 2014). Inomhus: 1.46,56 (19 februari 2015).

Tränare: Urban Aruhn.

Läser: Historiska romaner ("Conn Iggulden och sådant.")

Lyssnar på: Trance, elektronisk musik.

Surfar: "Twitter är kul."

Sociala medier: "Inte väldigt aktiv. Lägger väl upp tre–fyra Instagrambilder i veckan. Twitter är inte lika ofta. Det är mest att det är kul att se vad andra håller på med."

Aktuell: Gör tävlingsdebut utomhus på hemmaplan i Sollentuna 25 juni.

ANNONS