Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Washington Capitals center Nicklas Bäckström gör ett av säsongens tre mål i 5–2-segern mot New Jersey Devils. Arkivbild.

Bäckström missnöjd: "Krånglat till det"

Bäst i grundserien förra säsongen. Men Washington Capitals sladdar ordentligt i höst. Spelarövergångar och skador har påverkat, men Nicklas Bäckström menar att NHL-laget kan bättre.

Det är en uppsluppen stämning på morgonträningen i Alexandria strax utanför Washington DC. Efter bara 30 minuters lätt träning troppar den ryske fixstjärnan Alexander Ovetjkin av, tätt följd av lagets andra ledargestalt Nicklas Bäckström. Den svenske centern är helt klar över varför laget underpresterat i säsongsinledningen.

- Defensivt har det strulat, vi har krånglat till det i egen zon och försatt oss i olika situationer i stället för att spela enkelt som vi gjort tidigare år. Dessutom måste vi producera mer framåt från alla formationer, säger han.

Bäckström levererar

Bäckström själv behöver knappast skämmas. Tolv poäng på lika många matcher skulle de flesta kategorisera som mer än godkänt.

- Det har varit okej, men det borde ha varit bättre.

Med sin elfte säsong i Capitals är han en veteran i laget. Det märks i intresset från nordamerikansk media och med den respekt lagkamrater nämner honom. I över tio års tid har han konsekvent producerat framåt och står på 740 poäng på 746 matcher.

- Ligan har ju ändrats väldigt mycket från när jag kom hit 2007, då var det fokus på stora spelare och kraft i spelet. Nu är det helt annorlunda, det är snabbhet och rörlighet som gäller. Det är bara att titta på Pittsburgh som vunnit Stanley Cup senaste två säsongerna.

Försvagad defensiv

Washington tvingades inför säsongen till omfattande spelartapp för att inte slå i NHL:s lönetak. Det har föryngrat backuppsättningen betydligt, men också försvagat lagets defensiv. Med fyra nyckelspelare skadade i säsongsinledningen, bland annat Andre Burakovsky, har situationen förvärrats och kraven på lagets storstjärnor och ledargestalter ökat ännu mer.

- Man växer in i ledarrollen efter att ha varit här några år, men för mig personligen handlar det om att visa vägen genom att göra det jag är bra på på isen.

Både han och vapendragaren Alexander Ovetjkin har hittills producerat bra, men inte fått med sig resten av de mer rutinerade spelarna i laget. Lagets vinster har avlösts av förluster och flytet har inte riktigt infunnit sig.

- Vi måste helt enkelt börja ta poäng och vinna mot lagen i vår division, de matcherna är otroligt viktiga.

En sådan match var 4–3-segern mot New York Islanders. Ett trendbrott?

- Det gäller att vi får några vinster i rad och får lite flyt i spelet.