Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
William Nylander blev tvåmålsskytt när han fick spela med Nicklas Bäckström.

Bäckström lyfte Tre Kronor

Nicklas Bäckström landade i ishockey-VM – då fick han både Tre Kronors powerplay och William Nylander att lyfta. Bäckström, 29, gjorde slut på den långa måltorkan i numerärt överläge och Nylander gjorde två mål i 4–2-segern över Danmark.

Washingtonstjärnan landade i Tyskland på söndagsförmiddagen, hann med ett kort inhopp på den svenska matchvärmningen och valde sedan att spela mot Danmark. Trots att han var trött när han landade.

- Det känns bättre nu. Det känns som det är bra att få svettas ur lite. Jag kommer att somna bra i natt, sade han.

Bäckström tog plats i en kedja med William Nylander och Oscar Lindberg och det blev en lyckad kväll för trion och totalt sex poäng.

Nylander svarade för två mål och en assist, Bäckström för ett mål och en assist och Lindberg för en assist.

- William såg bra ut. Vi mötte ju Toronto i första slutspelsrundan och han såg otroligt bra ut där. Han är en väldigt talangfull spelare. Likadant med Oscar som är bra. Kul att spela med dem, sade Bäckström som känner William sedan unga år genom pappa Michael Nylander, tidigare lagkamrat i Washington.

- Jag bodde ju nästan hemma hos dem när han var 13 och Alex (lillbrorsan) var 12. Så vi har såklart umgåtts mycket, spelat mycket landhockey och pingis tillsammans. Det är speciellt att få spela med honom, sade Bäckström.

Bröt powerplay-torka

Bäckström, fyra i NHL:s poängliga, bröt också Tre Kronors långa måltorka i numerärt överläge när han sköt 4–2 i slutet av matchen. Då hade Tre Kronor spelat elva numerära överlägen i rad utan mål sedan mötet med USA i måndags

- Ibland kan det vara så, det är små marginaler. Men när man gör mål i den spelformen så ger det självförtroende för framtiden. Det var bra, det behövs, det är en så otroligt viktig spelform, sade "Bäckis".

I övrigt svarade Tre Kronor för en ganska blek insats trots en bra start på matchen. Joel Lundqvist sköt 1–0 redan efter 2.19.

Sedan drog laget på sig en rad onödiga utvisningar (totalt sex) och inte förrän i slutet av andra perioden vaknade laget till liv igen tack vare William Nylander.

Rejält lyft

Nylander har bitvis visat stora kvaliteter i turneringen, men i den nya omgivningen lyfte han rejält.

Han gjorde två snygga mål inom loppet av 3.46.

- Första var en fin passning av (John) Klingberg och jag fick lite friläge mot hörnet. Andra var passningsspel med "Bäckis", skönt lir där, sade Nylander, som nu gjort nio poäng (4+5).

Tre Kronor ligger trea i gruppen efter USA och Ryssland och kan, vid seger över Slovakien i sista gruppspelsmatchen, som bäst bli tvåa.