Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Axel Wernås har spelat rullstolsbasket sedan han var sex år gammal. Rullstol har han använt sedan han var liten då han föddes med ryggmärgsbråck.

Axel har hela planen klar

Planen är att åka till USA, gå på college och spela rullstolsbasket eller att bli proffs i någon av ligorna i Europa. Men först är det sista året på gymnasiet som gäller för Axel Wernås.

Minnet är starkt. Första målet! Korgen är hög, strax över tre meter upp, och det är långt från stolen han sitter i. Han får ett läge, han är fri och sätter fart mot korgen, skjuter och bollen går i. Han sträcker armarna i luften och jublar. Det blev mål! Ganska snart inser han att ingen annan jublar. Det var fel korg. Självmål.
– Men jag var glad. Jag hade ju lyckats sätta bollen i korgen för första gången, säger Axel Wernås med ett skratt. Jag var väl sju eller åtta år då. Min tränare Inês Lopes sa "Bra Axel, men försök skjuta i rätt korg nästa gång".

Sedan dess är det mycket som hänt rullstolsbasketspelaren Axel Wernås. Som 13-åring tog han plats i A-laget i GRBK, Göteborgs Rullstolsbasketkubb. 
– Det var ett stort steg. Innan visste jag inte om jag ville fortsätta, men det blev ett kvitto på att jag var på rätt väg. 
Året efter blev han uttagen till U23-landslaget och spelade sitt första mästerskap 2013, VM i Turkiet. 
– Det var sjukt roligt – och väldigt nervöst. Vi tog oss hela vägen till final. Då kändes det som att vi förlorat ett guld, men nu känner jag att vi vann ett silver.
Nästa stora landslagsuppdrag blev i A-landslaget och var VM i Sydkorea 2014. Då var han 16 år.
– Vi kom på 13:e plats. Det var många äldre som inte kunde vara med då.

Det största målet är Paralympics i Tokyo 2020. På vägen dit vill Axel ta en säker plats i A-landslaget och spela EM och VM.
– Mina framtidsplaner är att antingen åka till USA för att gå på college och spela där, eller att bli proffs i Europa. Det finns bra ligor i bland annat Italien, Spanien och Tyskland.  Men först ska jag gå klart gymnasiet. Även om basketen är viktigt så prioriterar jag skolan först. 
Axel läser nu andra året på estetik och media på Lerumsgymnasiet. Han har spelat rullstolsbasket sedan han var sex år gammal. 
– Basketen betyder mycket för mig. Det har gett ett stort kontaktnät, många kompisar och jag gillar verkligen sammanhållningen i laget.
Under några år simmade han också, men i och med flytten upp till A-laget och landslagsuppdragen blev all fokus på basketen. 
– Jag är en kort spelare så jag ska hjälpa de långa spelarna att komma så nära korgen som möjligt. Jag måste se var jag kan sätta pickarna. Alltså, om min lagkompis har en försvarare på sig så stoppar jag den försvararen så min kompis kommer runt. Jag blockar helt enkelt. Jag är explosiv. Inte jätteuthållig, men explosiv i korta närkamper. 

De rullstolar som används vid spel är specialstolar.
– Hade jag spelat med den vanliga hade den snabbt blivit till flisor. Tävlingsstolarna görs i titan och kostar mellan 40 000 och 50 000 kronor. De behöver vara hållbara när det smäller på. Vi spelar en mer fysik basket eftersom vi får ha stolskontakt. Det blir hårdare.
Axel har fått ett stipendium från Västra Götalandsregionen för att köpa en egen tävlingsstol.
– Jag har inte köpt den ännu för jag har gjort en höftoperation och sen ville jag inte byta stol mitt under pågående landslagsuppdrag. Det tar en stund att vänja sig vid en ny stol.
Stolarna görs efter varje spelares mått och behov. Hjulen är snedställda och fram finns en metallskena som tar emot smällarna när de kör ihop.

För Axel, som älskar att träna och röra på sig, är basketen en stor del av vardagen med basketträning två kvällar per vecka och till det tre pass på gymmet. 
– Jag kör på gymmet för att få styrka. Basketträningen blir mer kondition och spel. Sen är det ren avslappning för mig att vara på gymmet också, säger han. 
Närmaste bortamatch är Malmö. De andra lagen i serien är Norrköping och två Stockholmslag. Nyligen avgjordes årets SM-final. Göteborg mötte Norrköping i tre matcher. 
– Vi kämpade in i de sista, men Norrköping var det bättre laget, säger Axel.

Nu är säsongen slut och nästa börjar inte förrän i oktober. Träningen börjar tidigare, men över sommaren blir det mest träning på egen hand på gymmet.
– Men jag har en korg hemma också och det är skönt så att jag kan öva ofta. Du tappar fort tekniken i skotten om du inte håller igång. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.