Visst ska han vara glad. Med andra åkets tredje snabbaste tid klättrade Kristoffer Jakobsen till åttonde plats i Flachaus slalom – hans främsta placering i vinter.
Visst ska han vara glad. Med andra åkets tredje snabbaste tid klättrade Kristoffer Jakobsen till åttonde plats i Flachaus slalom – hans främsta placering i vinter. Bild: Joe Klamar/AP/TT

Säsongsbästa av Jakobsen i Flachau

Kristoffer Jakobsen är inte bortskämd med topp 10-placeringar. Därför var dagens åttondeplats – säsongsbästa efter ett superåk – i Flachau extra välkommen. Men frågan kvarstår: När ska han få till två fullträffar till åk i en och samma tävling?

ANNONS

Ingen i branschen ifrågasätter åkskickligheten och talangfullheten. Jakobsen har tekniskt vad som krävs för att stå på en pallplats i slalom. Det handlar om att få till det taktiska och mentala också.

Allt i ett, samtidigt.

Höll hela vägen

I lördags gav Jakobsen sig själv ett utmärkt utgångsläge att ta karriärens första pallplats. Då låg han fyra efter det första åket, men 26-åringen kunde inte hålla ihop det och körde ur i det andra.

Ett dygn senare låg Jakobsen på en beskedligare 13:e plats efter det första åket. En utflykt i pisten som andades återhållsamhet, kanske i onödan försiktigt men åkningen gav ett klart besked:

ANNONS

Det fanns mer att ge, betydligt mer.

Jakobsen hade 1,02 sekunder upp till ledande norrmannen Sebastian Foss-Solevåg, Norge, och 73 hundradelar upp till pallen.

Satsningen i andra höll, även om det emellanåt var med minsta lilla marginal när Jakobsen attackerade käpparna. I mål var han snabbast av alla så långt, brände av ett brett leende och satte sig till rätta på platsen som är vikt åt ledaren.

Foss-Solevågs första seger

Där såg han ut att ha det bekvämt tills fransmannen Alexis Pinturault, ledaren i den totala världscupen, stoppsladdat i målområdet 44 hundradelar snabbare än svensken.

I takt med att disciplinens vassaste åkare tog sig ned sjönk Jakobsen i resultatlistan, men inte längre ned än till åttonde plats.

Så långt räckte andra åkets tredje bästa tid och Jakobsen belönades med 32 poäng och framtidstro in i en närtid som inte minst bjuder på ett VM.

Sebastian Foss-Solevåg pallade för pressen och vann sin första världscupslalom, före Marco Schwarz, Österrike och Pinturault.

Henrik Skiöld/TT

Fakta: Ställningen i världscupen

Slalomcupen:

1) Marco Schwarz, Österrike, 389 poäng

2) Manuel Feller, do, 324

3) Sebastian Foss-Solevåg, Norge, 308

4) Linus Strasser, Tyskland, 278

5) Ramon Zenhäusern, Schweiz, 238

Sv plac:

18) Kristofer Jakobsen, 95.

Totalt:

1) Alexis Pinturault, Frankrike, 778

2) Aleksander Aamodt Kilde, Norge, 560

3) Marco Odermatt, Schweiz, 501

4) Marco Schwarz, Österrike, 466

5) Filip Zubcic, Kroatien, 462

Sv plac:

47) Jakobsen, 102

97) Felix Monsén, 19

109) Mattias Rönngren, 14

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS