Senast den 6 september måste Svenska fotbollförbundet redovisa landslagsersättningarna till Diskrimineringsombudsmannen. Arkivbild.
Senast den 6 september måste Svenska fotbollförbundet redovisa landslagsersättningarna till Diskrimineringsombudsmannen. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Avtalen blir offentliga: "Kan inte mörka nu"

Har det svenska damlandslaget i fotboll mindre i ersättning än herrlandslaget? Det är frågan Svenska fotbollförbundet inte har velat svara på. Men med DO-anmälan mot förbundet kommer siffrorna att granskas och bli allmänna handlingar – tillgängliga för alla.
– Jag har svårt att se att man ska kunna mörka siffrorna nu, säger Eberhard Stüber, jurist på Jämställdhetsmyndigheten.

ANNONS

Senast den 6 september måste Svenska fotbollförbundet (SvFF) redovisa sina landslagsersättningar för herr- respektive damlandslaget till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Därefter inleds DO:s utredning för att fastställa huruvida förbundets avtal är jämställda eller inte. En process som enligt Eberhard Stübers bedömning lär ta ett par månader.

Men oavsett hur avtalen är utformade har DO i juridisk mening ingen direkt möjlighet att utfärda sanktioner. I stället måste ärendet tas vidare till domstol, något som inte är vanligt.

– Massa ärenden når inte domstol utan löses innan i form av förlikning eller att en arbetsgivare rättar sig efter DO:s synpunkter, säger Stüber som är senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

ANNONS

I teorin kan Svenska fotbollförbundet därmed välja att inte rätta sig efter DO. Men i praktiken brukar de flesta följa den statliga myndighetens linje.

"Kommer veta"

Från förbundets sida har man hela tiden hävdat att landslagsersättningen är jämlik för herrar respektive damer, men SvFF har samtidigt inte velat avslöja några summor med hänvisning till sekretess.

Det kommer förbundet däremot bli tvunget att göra oavsett vad DO:s utredning kommer fram till. När underlagen skickas in till myndigheten omfattas de av offentlighetsprincipen och blir allmänna handlingar, fritt för alla att begära ut och ta del av.

Allra senast när utredningen är över och dokumenten inte längre är del av ett arbetsmaterial.

– Det blir intressant att se hur avtalen är utformade, då behöver man inte spekulera längre. Man kommer veta vilka val förbundet har gjort när det gäller ersättningar och de valen får förbundet stå för, säger Eberhard Stüber.

För även om en så kallad sekretessbedömning görs innan varje handling lämnas ut är det enligt Stüber osannolikt att allt material kommer att omfattas av sekretess – tvärtom.

– När ärendet är färdigbehandlat är det väldigt lite som jag bedömer borde kunna beläggas med sekretess, säger han.

Rolfö nyfiken

Med både Svenska fotbollförbundet och Svenska ishockeyförbundet anmälda för misstänkt lönediskriminering, varav DO valt att gå vidare med anmälan mot SvFF, har frågan om jämställdhet inom idrotten i sommar aktualiserats.

ANNONS

Flera av bronshjältarna från fotbolls-VM i Frankrike har i samband med anmälan mot förbundet uttalat sig positivt om att ersättningarna nu granskas.

Caroline Seger har uppmanat förbundet att lägga korten på bordet. Även Wolfsburganfallaren Fridolina Rolfö följer ärendet.

– Det är klart att man blir nyfiken när man är direkt involverad i den här situationen. Det blir intressant att se, säger hon.

TT: Känner du att landslaget har förbundets stöd?

-Ja, de har stöttat och hjälpt oss mycket. Men det har varit ett generellt problem att gapet mellan herrar och damer har varit för stort och det behöver förändras. Där hade SvFF utåt sett kunnat statuera ett exempel med ersättningarna.

"Sänder signaler"

Att anmälan kom efter ett framgångsrikt VM-slutspel på damsidan är inte oväntat enligt Jenny Svender, Riksidrottsförbundets (RF) sakkunnige i jämställdhet.

– Det är inte märkligt alls. Kraven på att uppnå reell jämställdhet flyttas fram hela tiden. I takt med framgångar bland idrottande kvinnor kommer gamla ordningar och logiker utmanas och ifrågasättas, säger hon.

Av alla anmälningar som görs till Diskrimineringsombudsmannen är det bara ett fåtal som går vidare till en utredning.

Det handlar om ärenden som DO bedömer vara principiellt viktiga. Även enligt RF är frågan om jämställda villkor symboliskt viktig. I synnerhet vad gäller ekonomiska ersättningar.

ANNONS

– Det sänder signaler att både kvinnors och mäns idrottande, och indirekt flickors och pojkars, idrottande är lika viktiga. Det är dessutom en viktig rättvisefråga, säger Svender.

Robin Salomonsson/TT

Det svenska fotbollslandslaget tog VM-brons i Frankrike. Arkivbild.
Det svenska fotbollslandslaget tog VM-brons i Frankrike. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Fridolina Rolfö: "Det är klart att man blir nyfiken när man är direkt involverad i den här situationen." Arkivbild.
Fridolina Rolfö: "Det är klart att man blir nyfiken när man är direkt involverad i den här situationen." Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Den 7 juli anmälde Nina Rung, kriminolog och föreläsare, och Peter Rung, jämställdhetsstrateg och idrottsföreläsare, Svenska fotbollförbundet (SvFF) till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Skälet var misstänkt lönediskriminering i avtalen med dam- respektive herrlandslaget i fotboll.

Drygt tre veckor senare, den 30 juli, meddelade den statliga myndigheten DO att de vill att SvFF redovisar siffrorna ur sina avtal. Den 1 augusti anmälde Pia Sterner, ishockeypionjär och fru till Ulf Sterner, Svenska ishockeyförbundet i ett liknande fall, för misstänkt könsdiskriminering.

Anmälningarna, och granskningen, har välkomnats av flera landslagsspelare i båda idrotterna: Göteborgs Julia Roddar, Rosengårds Caroline Seger och Brynäs Erika Grahm.

Senast den 6 september ska fotbollförbundet ha lämnat in ett redovisningsunderlag till DO. Förbundet fick en förlängd svarstid efter att tidigare ha haft till 16 augusti på sig.

ANNONS