Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oskar Steen får spela JVM-finalen, trots en ful slashing i semifinalmötet med USA.

Avstängningshot undanröjt – Steen får spela

Oskar Steen riskerade att bli avstängd från nattens JVM-final i ishockey mot Kanada. Fyra timmar före matchen kom IIHF:s blågula glädjebesked: Steen klarar sig undan med en varning och är klar för spel. Däremot har Juniorkronorna frågetecken för Linus Lindström och Fabian Zetterlund.

Oskar Steen utreddes för en slashing mot amerikanske forwarden Kailer Yamamoto i slutsekunderna av gårdagens semifinal.

Steen var på förhör med Internationella ishockeyförbundet IIHF:s disciplinnämnd på fredagsmorgonen men den nöjde sig alltså med att dela ut en varning till den svenske forwarden, skriver IIHF på twitter,

Därmed har Juniorkronorna minst elva forwards i finallaget.

"Full gas"

Förbundskaptenen Tomas Montén säger att statusen för Linus Lindström och Fabian Zetterlund, som fick bryta semifinalen efter smällar, är positiv.

- De har varit uppe och rört sig lite på morgonen och får behandling. De kommer att testa i dag, säger Montén.

Skulle någon av dem missa matchen är ett av alternativen att flytta upp en back som forward för att få fyra kompletta kedjor.

- Vi har sagt att vi avvaktar och ser vad vi får ihop, men det är absolut ett alternativ, sade Montén.

Han säger att känslan i gruppen är bra:

- Det var en tuff match i går och allting handlar om att försöka maximera dagen i dag och försöka äta, vila, sova och dricka så mycket som möjligt. Sedan är det full gas.

Offensivt Kanada

Precis som USA är Kanada ett lag som sticker ut offensivt. Laget har tolv spelare som har gjort fyra poäng eller fler hittills i turneringen – Sverige har sju.

- Det blir ungefär samma som i går. De har framför allt en väldig fart och skicklighet på sina forwards, precis som USA hade. Det handlar om att vi måste kunna hantera deras fart. Det tycker jag vi gjorde bra i går och växte in i det ju längre matchen gick.

Kanada har öst in mål i numerärt överläge – 13 mål på 23 powerplay – och utvisningarna måste minimeras. Sverige har tagit näst flest tvåminutersutvisningar, 29 stycken, och trots fokus på att dra ned antalet utvisningar har det inte gått.

- Vi kommer att ta upp det i dag igen, vi måste undvika att sätta oss i de situationerna, säger Montén.