Årets Stockholm Marathon ställdes in. Arkivbild.
Årets Stockholm Marathon ställdes in. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Avgiftsbeslut kan sänka stora sportevenemang

Inställda idrottsevenemang har inte rätt att behålla startavgiften, meddelar allmänna reklamationsnämnden (ARN). Men tack vare en klausul ser Stockholm Marathon ut att klara sig från att betala tillbaka hela summan och därmed gå i konkurs.
– Hade vi varit återbetalningsskyldiga för hela avgifterna hade det inte funnits skuggan av en chans att vi klarat att överleva, säger verksamhetschef Daniel Almgren.

ANNONS

Ett flertal motionsklassiker har riskerat att gå i graven sedan de ställts in och deltagarna krävt pengarna tillbaka. Till exempel meddelade Stockholm Marathon i förra veckan att man tvingats ställa in årets lopp och verksamhetschefen Daniel Almgren berättade då att återbetalningsfrågan är helt avgörande för att inte gå i konkurs.

– Om det skulle vara så att någon driver den här frågan i rätten och vi förlorar – då är det kört. Det är en mardrömssituation att befinna sig där vi är just nu, sade han till TT.

"Lättad"

Nu kommer ett definitivt besked från ARN.

– Den som inte får en avtalad prestation, till exempel möjligheten att delta i ett motionslopp eller gå på en konsert, är alltså som utgångspunkt inte skyldig att betala för den, säger Marcus Isgren, chef för ARN, till SVT.

ANNONS

Vätternrundan klarar sig lindrigt undan då de innehar en klausul som ger dem rätt att behålla 50 procent av anmälningsavgiften.

– Jag är oerhört glad och lättad i dag, säger vd Gunilla Brynell-Johansson till SVT.

Stockholm Marathons verksamhetschef Daniel Almgren säger att man har ett liknande upplägg och att ARN-chefens uttalande innebär att de kan överleva ett uteblivet maraton.

"Utrymme för tolkning"

– Det är inget av våra ärenden som varit föremål för det här utökade sammanträdet, men vi väljer att tolka beskedet positivt. Vi har precis sådana avtal som Isgren pratar om med alla våra deltagare. Det finns ett kompensationspaket med tio punkter som vi erbjuder. Vi tömmer alla våra reserver för att ha möjlighet att hålla deltagarna så skadeslösa som det över huvud taget är möjligt att göra utan att gå under, säger han till TT.

TT: Är risken för konkurs över?

– Det finns utrymme för tolkning av beskedet, men den tolkning jag gör är att vårt agerande är korrekt. Är den det finns det ingen sådan risk. Hade man kommit fram till att vi var återbetalningsskyldiga för hela avgifterna hade det inte funnits skuggan av en chans att vi klarat att överleva.

Emil Forsberg/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS