Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jonas Ransgård, tidigare gruppledare för Moderaterna. Bild: Thomas Johansson

Avgick efter valet – nu får Ransgård nytt topp-uppdrag

Efter moderaternas svaga valresultat i Göteborg lämnade gruppledaren Jonas Ransgård sin post och Axel Josefson tog över.
Nu tyder allt på att Ransgård får ett nytt uppdrag – som ordförande för Göteborg & Co.

Moderaterna fick bara 14,5 procent av rösterna i Göteborg, vilket ansågs som ett stort misslyckande. Ganska snart efter valet valde också gruppledaren Jonas Ransgård att kliva åt sidan.

Efter ett något turbulent efterspel till valet stod det dock klart att Alliansen, med Moderaterna i spetsen, kunde ta över makten – och Ransgårds efterträdare Axel Josefon är numera kommunstyrelsens ordförande.

Ransgård själv har legat lågt efter valet, men kommer snart att kliva fram i rampljuset igen. Moderaterna har nominerat honom som ordförande i det kommunala marknadsföringsbolaget Göteborg & Co – som bland annat verkar för att få evenemang till staden. Han har tidigare uttalat sig i ämnet och sa till GP i höstas:

– Det som talar emot oss är att det blir vanligare att städer och länder betalar för att få arrangemang till sig. För rätt många år sedan så var vi med i budet om junior-VM i hockey. Det stod till slut mellan Göteborg och Malmö. Och mitt i detta kommer hockeyförbundet och säger ”och så vill vi ha tio miljoner cash”. Då säger vi, att vi jobbar inte så. Sedan gick det till Malmö. Jag vet inte om de betalade, men den vägen ska vi inte gå. Vi kommer aldrig ha mest pengar.

Bekräftar nomineringen

Sedan dess har Göteborg & Co avstått att söka friidrotts-EM – just på grund av kostnaderna.

GP har varit i kontakt med Jonas Ransgård, som bekräftar att han nominerats till ordförandeposten, men inte vill kommentera förrän saken beslutats i kommunfullmäktige – vilket ska ske på torsdag.

Han efterträder socialdemokraten Håkan Linnarsson på posten och kommer i styrelsen närmast att flankeras av Liberalernas Eva Flyborg, som nominerats till vice ordförande och Vänsterpartiets Alice Vernersson, andre vice ordförande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.