Nigerias Ahmed Musa sänkte Island med sina två mål.

Avancemang tufft för Island efter förlusten

Nigeria vann mot Island med 2–0 efter två läckra mål av Ahmed Musa. Det betyder att islänningarnas jakt på ännu ett långt mästerskap har försvårats avsevärt.

|

Island tog Fotbollseuropa med storm när laget tog sig till kvartsfinal under Lars Lagerbäcks ledning i EM för två år sedan.

I önationens första världsmästerskap hade de, efter den inledande poängen mot ett blekt Argentina, skaffat sig ett ypperligt läge för ett nytt avancemang från gruppen.

Två mål av Musa

Men matchen mot Nigeria blev en blytung historia för islänningarna.

Det försvarsstarka laget fick ge sig mot en bländande Ahmed Musa, två gånger om dessutom.

I början av andra halvlek stod Leicester City-anfallaren för en fin nedtagning innan han läckert slog in bollen på uppstuds. 25 minuter senare bjöd han på en riktig soloprestation när han löpte längs vänsterkanten och sedan också förbi målvakten innan han iskallt smällde in 2–0.

- Första halvlek var jämn men i andra somnade vi till i några ögonblick och de straffade oss hårt, säger Alfred Finnbogason i SVT.

Missade straff

Island fick sedan chansen att bättra på målskillnaden då laget tilldelades en straff med tio minuter kvar av matchen men Gylfi Sigurdsson sköt bollen en bit över.

Resultatet innebär att Island nu inte har avancemanget i egna händer.

- Det är synd, men inget vi kan påverka. Nu måste vi gå vidare. Inget är avgjort. Vi har vunnit mot Kroatien förut och kan bara fokusera på att vinna igen, säger Finnbogason.

Vinner Nigeria mot Argentina i den avslutande matchen är islänningarna ute, även om de vinner mot redan åttondelsfinalklara Kroatien. Vinner Argentina, eller om det blir oavgjort i den matchen, avgörs det vid isländsk seger på målskillnad. Island är två mål bakom Nigeria, men har ett mål tillgodo på Argentina.