Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulrika Toft Hansen fick fart på Sverige mot Tjeckien.

"Autobahn" mot åttondelsfinal för Sverige

Sverige grävde sig ett djupt hål i matchen mot Tjeckien men kravlade sig upp över kanten. Ett hotande VM-fiasko förbyttes till en "autobahn" mot åttondelsfinal när ett femmålsunderläge vändes till seger 36–32 (16–18).

Med avgrunden runt hörnet – en förlust mot Tjeckien hade betytt att Sverige varit tvingat att vinna mot suveräna Norge alternativt lita till andra resultat för att ta sig vidare i handbolls-VM – reste sig de blågula spelarna och betvingade Tjeckien.

Efter ett återfall i försvarssjukan från premiären mot Polen var läget prekärt vid ställningen 10–15 långt in i första halvlek och fortfarande besvärligt i paus, 16–18.

Hela VM hängde på 30 minuters handboll.

LÄS OCKSÅ: Gulldéns nya roll i VM – bli mer egoistisk: "Pratat om det"

Om det inte hade varit för Ulrika Toft Hansens jävlar anamma, vilket hon länge tycktes ensam om i Blågult att uppamma, kunde matchen ha varit förlorad där och då.

Jag är förbannad för vi gör så mycket fel som vi normalt inte gör. Det är lite den rollen jag har haft i mitt klubblag, att jag har tänt laget när det har gått lite tungt. Det funkade i dag också. Det var skönt, säger linjespelaren från Team Esbjerg.

Var ni oroliga?

Det är man väl alltid när man ligger under med fem bollar. Men vi tog det ändå lugnt och arbetade metodiskt. Vi kom tillbaka och det känns som om vi går styrkta ur den här matchen.

Westberg hittade rätt

I andra halvlek tyckte Johanna Westberg, en annan "inhoppare", att det fick vara slutmissat. Storskytten, som för Nykøbing Falster öser in mål i Champions League, hittade plötsligt rätt även i landslaget. Hon gjorde tre mål under de första tio minuterna och dessutom matchavgörande 34–30 med lite mer än fyra minuter kvar. Lägg till två fulträffar i första halvlek och Westberg blev tillsammans med Isabelle Gulldén och Olivia Mellegård bästa svenska målskyttar med sex mål.

Väldigt skönt. Verkligen. Skönt att skjuta lite skott utifrån, säger hon.

Westberg har inte tvivlat, trots två mindre bra insatser under VM-upptakten.

Jag är skytt och kommer att missa fler skott i mitt liv. Det är trist när jag får förtroendet och inte förvaltar det på bästa sätt, men jag försöker fokusera på att komma i fart och ha rätt attityd och det tycker jag nog att jag har haft.

Mot åttondelsfinal

I och med segern kan Sverige börja planera för en åttondelsfinal i Leipzig på söndag eller måndag – fast så långt tänker förstås inte spelarna.

Först ska Argentina avverkas och sedan väntar en förmodad nordisk gruppfinal.

Westberg, som imponerade så mycket att dopningskontrollanterna inte kunde välja någon annan att testa, tror inte att Norge darrar.

– Nej, det tror jag inte. Vi måste stå mycket bättre i försvar om vi ska ha någon chans, säger hon.