Australiska idrottsstjärnor pressar regeringen – för klimatet

Över 300 australiska idrottare har skrivit på ett upprop för klimatet. Stora namn som rugbykaptenen Michael Hooper och surfvärldsmästaren Mick Fanning kräver en förändring i regeringens hantering av klimatkrisen. ”Om klimatet vore en OS-gren hade vi inte ens kvalificerat oss”, skriver man i uppropet.

ANNONS
|

Det är genom en digital namninsamling som de 320 australiska idrottarna gått samman och skrivit under uppropet som har fått namnet The cool down. I uppropet kräver man att regeringen gör mer för att tackla klimatförändringarna.

”Klimatkrisen och Australiens allt mer extrema väder hotar både idrotten och landet som vi älskar”, skriver man på sajten.

Extremtorka, skogsbränder och översvämningar

Australien har haft stora klimatproblem de senaste åren. Man har bland annat fått stå ut med extremtorka, skogsbränder och översvämningar.

Men landets konservativa koalitionsregering har, enligt idrottarna, inte varit snabba nog med att agera. I stället har regeringen bundit sig till att bygga nya kolgruvor och vägrat krav på en deadline gällande klimatneutralitet.

ANNONS

“Vi vill vara en del i att förändra våra egna liv och samtidigt försäkra oss om att landet steppar upp till utmaningen.”, skriver man i uppropet.

Mötte Sverige i sommarens Olympiska spel

Två av de som skrivit på är fotbollsspelarna Tameka Yallop och Alanna Kennedy, som var med och mötte Sverige i OS-semifinalenen i somras. Just OS används som en referens för hur idrottarna tycker att regeringen misslyckats med att hantera klimatkrisen.

”Om aktion för klimatet varit med på OS hade Australien inte vunnit guld. Vi hade inte tagit oss till final, och ärligt talat, vi hade inte ens kvalat in”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS