Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Australiens Bert van Marwijk reagerade starkt efter Andrés Cunhas val att använda sig av videgranskningstekniken VAR i VM-mötet med Frankrike.

Australisk kritik mot VAR-beslutet

Australien förlorade VM-premiären sedan Frankrike fått en straff efter videogranskning. Det historiska VAR-beslutet delar fotbollvärlden och gör Bert van Marwijk besviken.

Videodomarsystemet VAR, som möjliggör granskning och korrigering av domslut, debuterar vid VM i Ryssland. I Australiens 1–2-förlust mot Frankrike i Kazan så gjorde fransmännen 1–0 på straff efter att huvuddomaren Andrés Cunha tagit hjälp av reprisbilder innan beslutet om att döma straff.

Australiens nederländske förbundskapten Bert van Marwijk, som tog VM-silver med hemlandet 2010, ställer sig tveksam till Cunhas beslut.

"Alla gör misstag"

- Jag hoppades att det skulle vara en väldigt ärlig domare. Att han i den stunden inte skulle ha gått till tv-skärmen (för att se reprisbilder), säger Bert van Marwijk och fortsätter:

- Hans kroppsspråk där ute gav skenet av att han inte visste. Då måste man ta ett beslut: Frankrike eller Australien. Åsikterna går isär. Säg att sju av tio personer skulle ha dömt straff och tre inte. Han är också en människa, alla gör misstag.

Tidigare fotbollsdomaren Jonas Eriksson tycker att uruguayanen Cunha tog rätt beslut.

"Bra exempel på VAR"

- Andrés Cunha får veta från videogranskingsteamet att han måste stoppa spelet. Han gick då ut och tittade, fick se samma bilder som videoteamet och kunde identifiera och ta beslutet att blåsa straff och ge gult kort (till försvararen Joshua Risdon som orsakade straffen), säger Eriksson i SVT och fortsätter:

- Det var ett bra exempel på VAR, som det ser ut när det fungerar.

BBC:s fotbollsexpert Gary Lineker tyckte till på Twitter.

"Att åsikterna är så delade kring VAR-beslutet visar på att även om det nog var straff så skulle inte beslutet ha ändrats", skrev den engelske fotbollsprofilen.