Angelica Augustsson Zanotelli var ett av de fem första namnen som förbundskapten Henrik Ankarcrona tog ut till Gothenburg Horse Show.
Angelica Augustsson Zanotelli var ett av de fem första namnen som förbundskapten Henrik Ankarcrona tog ut till Gothenburg Horse Show. Bild: ANDREAS SANDSTRÖM

Augustsson Zanotelli är tillbaka på sadeln

För nio år sedan var hon nykomlingen som tog en en överraskande världscupseger på hemmaplan. Angelica Augustsson Zanotelli var då ett av svensk ridsports stora stjärnor, men tog sedan ett steg tillbaka i några år. När Gothenburg Horse Show drar igång den 19 februari finns hon med igen i landslaget, redo för att sig tillbaka till toppen.

ANNONS
|

När hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona tog ut sina första ryttare till Gothenburg Horse Show fanns Angelica Augustsson Zanotelli, 33, med bland namnen. En efterlängtad comeback i A-truppen efter några års frånvaro.

– Sverige har haft stora framgångar och det känns kul att få hänga med och bidra. Det ska bli roligt att komma hem.

De senaste åren har hon försvunnit lite från ridsportens elitradar. 2011 slog Angelica igenom på stort när hon överraskande tog hem en världscupseger på Gothenburg Horse Show. Efter EM-bronset med landslaget 2013 så har hon inte synts till på lika många av de stora tävlingarna.

– Jag förlorade min häst (Mic Mac) som såldes. Sedan så flyttade jag till Belgien där min blivande make (Marlon Zanotelli) bodde sedan tidigare. Innan dess hade jag bott sju år i Tyskland, men när jag fick ett erbjudande av samma stall som han var en del av så bestämde jag mig för att flytta.

ANNONS

Nära den holländska gränsen ligger handelsstallet Ashford Farm, där Angelica träffade den brasilianske hoppryttaren Marlon Zanotelli. De gifte sig 2015 och fick snart tillskott i familjen när dottern Melissa föddes. 2018 kom även parets andra barn, sonen Max.

Angelica och familjen blev kvar på Ashford Farm fram till 2016. Sedan dess driver Angelica och Marlon ett eget stall med fokus på tävlingshästar.

Tar med sig två hästar

Angelica var tillbaka på sadeln sex veckor efter att Max föddes. Genom det egna stallet är hon nuförtiden delägare till hästarna hon rider. De två främsta, Nintender Star och Kalinka van de Nachtegael, åker med till hästveckan i Göteborg.

– Hästarna är yngre och har inte samma rutin. De behöver känna på denna nivån, och detta blir ett stort år för dem.

Angelica Augustsson Zanotelli och hästen Kalinka van de Nachtegaele tar sig över ett hinder på Sweden International Horse Show i december 2019.
Angelica Augustsson Zanotelli och hästen Kalinka van de Nachtegaele tar sig över ett hinder på Sweden International Horse Show i december 2019. Bild: JOHANNA LUNDBERG

De båda tioåriga hästarna Nintender och Kalinka har hon haft sedan de var sex år. Erfarenheten saknas, då de endast har tävlingshoppat i två år. Därför är Angelica försiktig i uttalandet om förväntningar och mål inför återkomsten till Göteborg.

– Båda har kapacitet, sedan måste jag respektera att de inte har rutinen än. Det är inte realistiskt att kräva att allting ska sitta redan nu. Om allting stämmer så har vi en stor chans till bra resultat.

ANNONS

– Jag känner att de tycker det är roligt att komma ut och att de vill tävla. Dock är det mycket runt om när de kommer ut på banan så de behöver förbli fokuserade på ryttaren.

Saknar Sverige

Det svenska hopplandslaget har Angelica däremot stora förhoppningar för. Flera välkända namn som Rolf-Göran Bengtsson, Malin Baryard Johnsson och Peter Fredricson kommer till Göteborg.

– Det blir alltid en extra boost med så många bra ryttare och jag tror verkligen på Sverige i år. Vi är respekterade inom sporten, både individuellt och i lagsammanhang. Jag vill lyfta fram hela laget och inte bara en individ.

Uppladdningen inför återkomsten till Göteborg har skett i Oliva, Spanien. Under grand prix-tävlingen där blev det en elfteplacering med hästen Kalinka.

– Nästa vecka ska hästarna hem till Belgien i tre dagar för att vila upp sig och sedan åker vi till Göteborg. Då är vi på plats i god tid.

Även om Angelica och familjen trivs i Belgien så finns en återvändo till Sverige i tankarna. Hon har ingen plan eller tidsram för när det skulle kunna ske men berättar att hon saknar hemlandet.

– Jag tycker om Sverige, det gör jag. Man saknar familjen, livsstilen ... alla årstider, den goda maten.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS