Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisbilar utanför Dortmunds träningsanläggning när laget samlades igen efter attacken mot spelarbussen.

Attentat i Dortmund misstänkt terrordåd

En person har gripits misstänkt för attentatet mot Dortmunds spelarbuss. Enligt tyska myndigheter handlar det sannolikt om ett terrordåd. Men vem och vad som ligger bakom dådet är fortfarande en gåta.

Hittills har en person gripits för attacken i Dortmund. Ytterligare en person är misstänkt för att ha varit inblandad.

- Två misstänkta har identifierats. Deras lägenheter har genomsökts och en person har tills vidare gripits, säger Frauke Köhler, presstalesperson vid tyska åklagarmyndigheten, på en presskonferens.

Enligt åklagarmyndigheten finns båda de misstänka i "det islamistiska spektrat". Med anledning av dådets art, utgår utredarna från att det handlar om ett terrordåd.

- Den exakta motivbilden är dock fortfarande oklar, säger Köhler.

I närheten av den attackerade bussen hittades tre likalydande skrivelser som tar på sig dådet. Det är dock för tidigt att säga om texten, som bland annat kräver att tyska stridsflygplan ska dras tillbaka från Syrien och att den amerikanska flygbasen Ramstein i södra Tyskland ska stängas, är äkta.

Terrorexperten Georg Mascolo ställer sig tveksam till brevens äkthet. IS har aldrig tidigare lämnat brev, påpekar han och tycker också att kraven som framförs är underliga.

- Att IS skulle ha intresse av att stänga en amerikansk luftbas i Tyskland, det är första gången jag hör det. Vi ska inte utesluta att det kan finnas helt andra skäl till dådet, säger han till nyhetsprogrammet Tagesschau.

Ett brev där Antifa tar på sig dådet förmodas vara en förfalskning, kanske från högerradikala grupper som försöker lägga skulden på sina politiska motståndare.

Merkel: "Förfärad"

De tre sprängladdningarna som detonerade när bussen passerade var laddade med metallstift.

- Ett av dessa metallstift borrade sig in i huvudstödet till ett av sätena i bussen. Vi kan med andra ord tala om tur att det inte inträffade något värre, säger Frauke Köhler.

- Sprängladdningarna hade en sprängverkan på mer än 100 meter. Tändmekanismen och vilken typ av sprängmedel som användes håller på att undersökas.

Förbundskansler Angela Merkel är "förfärad" över det som hänt i Dortmund, enligt en talesperson.

- Man kan bara vara lättad över att följderna inte blev än värre, säger talespersonen och hyllar Dortmunds supportrar som erbjudit logi åt Monacos fans efter att matchen sköts upp, rapporterar Reuters.

När laget samlades för den första träningen efter dådet sade Dortmunds vd Hans-Joachim Watzke att klubben inte tänker ge vika.

"I omklädningsrummet bad jag laget att visa för allmänheten att vi inte ger efter för terror", skriver Watzke på Twitter.

Bartra saknades

På träningen saknades den spanske försvararen Marc Bartra, som skadades av splitter i samband med explosionen.

- Det första han hörde var en kraftig smäll och en explosion. Sedan började han känna smärta i huvudet och i armen, säger spelarens pappa Jose Bartra till spansk tv.

Marc Bartra återhämtar sig nu efter en lyckad handledsoperation.

- Läkarna har varit noggranna och sade att det var ett enkelt benbrott och att han kommer att stanna kvar på sjukhuset ett par dagar, men att han sedan kan åka hem, säger Jose Bartra till spanska medier.

"Inte gisslan"

Även om man tvingades skjuta upp Champions League-kvartsfinalmatchen mellan Dortmund och Monaco, säger Monacos vice ordförande Vadim Vasiljev att "fotbollen inte får tas som gisslan".

- Vi kommer att stå tillsammans med våra spelare för att komma över den här situationen. Fotbollen kommer att vara starkare än den här typen av fruktansvärda dåd. Matchen kommer att spelas i kväll, säger Vasiljev.

Säkerheten är skärpt under kvällens match, med ett extra stort antal poliser på plats. Båda lagens hotell är också satta under polisbevakning. Det kommer även att vara höjd säkerhet kring Bayern Münchens hemmamatch mot Real Madrid.