Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bildbyrån & TT
Bild: Bildbyrån & TT

Attackerade diskuskastaren vill ena Italien

Daisy Osakue EM-förberedelser förstördes av en äggattack som skadade hennes öga. När mästerskapet nu börjar för den italienska diskuskastaren hoppas hon nå över 60-metersgränsen. Samtidigt har de eventuellt rasistiska orsakerna bakom attacken på henne diskuterats hela vägen upp till landets politiska topp.

Den 22-åriga Daisy Osakue var ute och gick i närheten av sitt hem i Turin natten mellan den 29:e och 30 juli då hon fick ett ägg kastat på sig av en man i en förbipasserande bil.

Ägget träffade henne i ögat och hon fick föras till sjukhus. Senare konstaterades det att en hornhinnan skadats av en bit äggskal som fastnat i ögat. Daisy Osakue är född och uppvuxen i Turin av nigerianska föräldrar och attacken på henne har av henne själv och av landets politiska opposition kopplats samman till den raden av våldsdåd som skett mot invandrare och personer med invandrarbakgrund i Italien under sommaren.

Den nya italienska regeringen, med inrikesminister Matteo Salvini från partiet Lega i spetsen har sedan sitt tillträdde talat med aggressivt tonläge mot invandrare i landet. Han menar att attacken på Daisy Osakue inte kan kopplas till rasism och inte heller är någon signal om att rasismen i landet ökat.

– Invandrare begår ungefär 700 brott om dagen i Italien, nästan en tredjedel av det totala antalet. Det är den enda krisen jag tänker bekämpa som minister, sade han under en presskonferens i måndags, enligt nyhetsbyrån AFP.

"Ett land fullt av fördomar"

Den bilden delar varken Daisy Osakue själv eller Anders Bergman som är expert på italiensk höger- och vänsterextremism.

– Det är klart att om man trissar upp tonläget och pekar ut en massa människor som kriminella och brottslingar, då kommer det att finnas folk som så att säga går hela vägen, säger han till TT.

För Daisy Osakue har dagarna innan torsdagens diskuskval handlat väldigt mycket mindre om träning och återhämtning. Istället har hon blivit en symbol för att land med stor splittring och inre konflikter.

– Vi lever i ett ögonblick av stark social spänning som i kombination med fördomar, trötthet och frustration leder till extrema gester. Här kritiseras du för din hudfärg och vi behöver prata om det. Vi är inte ett rasistiskt land, men vi är ett land fullt av fördomar och generaliseringar baserade på okunnighet och ondska, säger hon.

"Skrämmer mig"

Efter tio månaders träning i USA var Daisy Osuako på italiensk mark igen i sommar för att förbereda sig inför EM. Hon återvände till ett förändrat land.

– Det våldsamma klimatet jag ser skrämmer mig. De skyller allt som inte fungerar för invandrare, som är en minoritet. Men nej: vi måste hitta styrkan för att lösa problemen tillsammans.

Skadorna på ögat till trots har hon tagit sig till Tyskland och mästerskapet. Hon har gjort det som Europas 15:e bästa kastare i år. Nu hoppas hon skaka av sig det som hänt och kasta än längre än sitt personliga rekord som mäter 59.72.

– Det skulle vara riktigt trevligt att lyckas i Berlin eftersom det skulle vara en lycklig avslutning på de här dåliga veckorna. Om jag når över 60 meter kanske jag till och med kan förlåta mina angripare.

Källor: La Stampa, Corriero dello Sport, BBC, TT

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.