Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alejandro Gómez tog Atalanta till cupfinal. Arkivbild

Atalanta till första cupfinalen på 23 år

Atalanta är minst sagt tunnsått på titlar i klubbens snart 112-åriga historia. Då var det inte konstigt att det utbröt glädjefnatt bland såväl spelare som supportrar till den blåsvartrandiga Bergamoklubben när laget via 2–1 och totalt 5–4 i semifinalen mot Fiorentina nådde cupfinal.

Stor hjälte framför hemmafansen blev lagkaptenen och skyttekungen Alejandro "Papu" Gómez, som gjorde det avgörande målet.

Senast Atalanta spelade cupfinal var 1995–1996, och totalt har "Nerazzurri" – som aldrig blivit ligamästare – bara varit i tre cupfinaler, varav endast en har slutat med seger. Och det var så länge sedan som 1962–1963.

De senaste åren har dock Atalanta successivt tagit stora kliv framåt under tränaren Gian Piero Gasperini. 2016–2017 blev laget fyra i Serie A, Atalantas bästa ligaplacering någonsin, och med fem omgångar kvar av årets säsong har klubben alla möjligheter att upprepa den prestationen.

Oavsett hur det blir med den saken är det emellertid helt klart att Atalanta alltså har en cupfinal att se fram emot. Då, den 15 maj, får man dock agera bortalag. Detta då Romlaget Lazio är motståndare och finalen spelas på Olympiastadion i just Rom.