Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
John McGinn jublar efter sitt matchavgörande 2–0-mål för Aston Villa.

Aston Villa tillbaka i Premier League

Aston Villa är tillbaka i Premier League för första gången sedan 2016. Laget vann den rafflande kvalfinalen på Wembley mot Derby County med 2–1. Uppflyttningen beräknas vara värd motsvarande runt två miljarder svenska kronor för Birminghamlaget.

Få matcher i fotbollsvärlden är så betydelsefulla som kvalfinalen till Premier League. Förutom en plats i det engelska finrummet står även runt två miljarder svenska kronor på spel.

Och det blev Aston Villa som höll för trycket och vann "miljardmatchen".

Aston Villa, med Chelsealegendaren John Terry som assisterande tränare, hade vunnit båda matcherna mot Derby under säsongen och var favoriter.

Mål strax före halvtid

Strax före första halvlekens slut tog Aston Villa ledningen. Den snabbe, tekniske yttern Anwar El-Ghazi tog sig in i straffområdet och var först på ett inlägg när han med ryggen kunde rikta in bollen i hörnet.

Med 1–0 med sig till andra halvlek inledde Aston Villa bäst. Derby hade svårt att skapa något framåt, och det var också Aston Villa som kunde göra matchens nästa mål.

Men det krävdes en målvaktstavla av Derbys Kelle Roos.

1–0-skytten El-Ghazi sköt ett skott som styrdes högt upp i luften och in i straffområdet. Då stod Roos för en grov missbedömning. Den nederländske målvakten rusade ut för att plocka ner bollen, men det blev inte bättre än att John McGinn hann före och kunde nicka in 2–0 i 59:e minuten.

Dramatiskt slut

Derby, som även de har en Chelsealegendar vid sidlinjen i form av Frank Lampard som huvudtränare, var tvungna att satsa framåt rejält.

Och till slut gav det resultat.

Jack Marriott var sist på bollen efter en något tilltrasslad situation i straffområdet och skickade in reduceringen i den 82:a minuten.

Lampards mannar fortsatte att göra det nervöst för Aston Villa, väl medvetna om vad som stod på spel. Men Aston Villa red ut stormen, vann med 2–1 och säkrade avancemanget till högstadivisionen Premier League.

Sedan tidigare var även Norwich och Sheffield United klara för Premier League.