Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Astmautredningen klar: "Etisk problematiskt"

Den utredning kring astmamedicinering av norska åkare som genomförts slår fast att att landslagets bruk är "etiskt problematiskt" – men att man inte brutit mot idrottens regler.

Juryn som utrett saken består av fem experter. Två från Norge, en från Sverige, en från Finland och en från Danmark och de har de senaste månaderna granskat det norska längslandslagets användning av astmamadicin, som rapporteras ha använts av åkare som inte lider av astma.

Juryn har kommit fram till att Norge inte gjort sig skyldig till några brott mot idrottens regler. 

Katharina Rise har lett utredningen och sa på torsdagens presskonferens att det inte finns bevis för att landslaget gett åkare utan symptom astmamedicin.

– Inga friska utövare har medicinerats utan symptom. Det har inte förekommit någon oförsvarlig diagnosticering av astma, säger Rise.

Juryn slår dock fast att reglerna kring medicinering av den här typen behöver skärpas – och när det gäller bruket av så kallade nebulisatorer – maskiner som genom ånga medicinerar åkarna – är kommittén skeptisk. Man slår fast att det inte finns någon vetenskaplig grund för bruket och att det "kan innebära en medikalisering av idrotten" vilket kan vara etiskt problematiskt. Dessutom anser kommittén att det skickar negativa signaler till yngre åkare.

Det mest uppmärksammade fallet av astma-medicinering var storstjärnan Martin Johnsrud Sundbys, som i somras stängdes av i två månader efter att han inte ansökt om tillstånd att använda astmamedicin.

Efter det framkom uppgifter om att det norska landslaget givit astmamedicin till ett flertal åkare som inte lider av sjukdomen. Nu hävdas det dock att symptom funnits. Men landslagets medicinska rutiner ifrågasätts.

– Det har varit oklara och dåliga rutiner kring hanteringen av läkemedel och journalföring, säger Katharina Rise.

Rutinerna har dock skärpts efter de två dopningsfallen med Johnsrud Sundby och Therese Johaug.

– Det har funnits receptbelagd medicin i vallabussen som varit tillgänglig för utövarna. De rutinerna ändrades under hösten 2016, säger Rise.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.