Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Assyriska klart för ettan efter bragdsäsong

Efter sex förluster på de nio första matcherna hade Assyriska BK krismöte. Sedan dess har laget gått som tåget – och har med två omgångar kvar säkrat seriesegern i division 2. – Vi har skrivit historia i den här klubben, säger tränaren Korosh Hatami.

Assyriska BK har funnits som en självständig förening sedan 1985, men det var under 2000-talet som man började etablera sig som en av de bästa klubbarna i västra Göteborg när man klättrade från division fem till division två. Efter sex år i tvåan har man nu tagit ytterligare ett kliv – 1–0-segern mot Laholm innebär att ABK spelar i division 1 södra nästa år.

Tränare Korosh Hatami är en aning sliten när GP når honom dagen efter bragden.

– Vi firade långt in på småtimmarna. Jag sa till spelarna att de ska njuta av det här, för vi har skrivit historia i den här klubben, säger han.

Klubben jobbar väldigt medvetet med integration och det avspeglas också i A-truppen, där 13 nationaliteter tillsammans har vänt en tuff start på säsongen till ett perfekt slut.

– Vi hade tre vinster och sex förluster på de nio första matcherna och vi var 15 poäng efter serieledare. Sportchefen sa till mig att jag måste försöka fixa kontraktet i alla fall så vi inte åkte ur och vi hade ett krismöte med hela truppen. Jag sa bara ”lugn, vi löser detta”. Sedan fick vi tillbaka några skadade spelare och började hitta harmonin.

Och då började segrarna trilla in. Assyriska BK blev ostoppbara och efter lördagens vinst mot Laholm har man säkrat seriesegern med två matcher kvar. Därmed kliver man nästa år upp i division 1 där i dag lag som Öster, Landskrona, Utsikten och Qviding huserar.

–  Vi har en väldigt fin stomme av spelare i laget. Kan vi bara bygga vidare på det så kan det bli en kul säsong nästa år också, säger Hatami.

I laget finns bland andra Jimmy Dixon – den före detta allsvenska profilen som spelat för Häcken och Malmö FF. Han är spelande tränare i dag. Simon Guli, tidigare i Gais, och Alexander Vrebac, som spelat i Öis, är två andra bekanta namn i truppen. Tränare Korosh Hatami lyfter gärna fram försvararen Sargon Cisek som en nyckel till framgången.

– Han är vår kapten och har såklart betytt väldigt, väldigt mycket, säger Hatami, som själv tagit ännu ett steg på sin tränar-resa.

– Jag började i sexan och har coachat i femman, fyran, trean och tvåan.  Och nu är vi klara för ettan. Det finns inga genvägar till eliten antar jag, så det är lika bra att klara av alla serier på vägen, säger han och skrattar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.