Kosovare Asllani jublar.
Kosovare Asllani jublar. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Asllani målskytt i comebacken: "Hockeystyrning"

Kosovare Asllani är tillbaka. Två veckor efter hjärnskakningen gjorde hon mål direkt när Sverige vann med 3–0 mot Malta.
– En bra uppladdning inför vad som komma skall senare i år (OS), säger hon.

|

Asllani inledde från sin offensiva mittfältsposition och redan efter 19 minuter hade stjärnan skrivit in sig i målprotokollet. Vänsterbacken Julia Roddar sköt ett lågt skott som gick rakt mot Asllani som elegant styrde in 1–0.

– Skön känsla att göra mål, speciellt nu när jag har kommit tillbaka. Det blev en liten hockeystyrning på Roddars skott, säger hon.

Asllani har under landslagssamlingen inlett med att köra vid sidan om men har under de två senaste träningarna kunnat träna för fullt med laget.

Matchen var Real Madrid-spelarens första efter att ha åkt på en hjärnskakning och en bruten näsa mot Valencia för två veckor – samma match där hon gjorde tre mål på tre minuter.

– Jag var pigg och spelsugen. Jag har längtat efter att spela, trots att jag bara har varit borta i två veckor. Det kändes bra. Vi möter ett motstånd som är relativt svårspelat. De ställer sig med elva man på egen planhalva och vi fick försöka få i gång bollen så mycket vi kunde, säger Asllani.

Ny startelva

Sverige, som spelade med en helt annan start elva än 6–1-segern mot Österrike, hade mycket boll i första halvlek men utöver Asllanis fullträff kunde man inte förvalta bollinnehavet till ytterligare mål.

Kosovare Asllani byttes ut i halvtid – något som bestämdes före matchen – och Sverige fick jaga nya mål utan henne. En kvart in i andra halvlek kom också 2–0, men tack vare ett maltesiskt självmål efter en Olivia Schough-slagen hörna.

Straffmål av Björn

Med tio minuter kvar att spela drogs Mimmi Larsson ner och Sverige fick straff. Fram stegade Nathalie Björn, som missade en straff mot Österrike i fredags. Den här gången gjorde dock FC Rosengård-spelaren inget misstag utan satte bollen distinkt i nät.

Sverige hade flera chanser att utöka ledningen, bland annat hade man tre bollar i ribban i andra halvlek. Men fler mål blev det inte och Sverige vann träningslandskampen med 3–0.

Kosovare Asllani var nöjd när hon sammanfattade landslagssamlingen, de två segrarna, och blickade mot sommarens OS-turnering i Japan.

– Alla landskamper och samlingar är otroligt viktiga, speciellt inför OS, men också speciellt i de här tiderna. Vissa landslag får inte till matcher nu på grund av coronasituationen. Positivt för oss och en bra uppladdning inför vad som komma skall, säger hon.