Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Under onsdagens landslagsträning på Gutavallen i Visby körde Kosovare Asllani bara några enkla bollövningar på egen hand, iförd joggningskor. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Under onsdagens landslagsträning på Gutavallen i Visby körde Kosovare Asllani bara några enkla bollövningar på egen hand, iförd joggningskor. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Asllani: Kul att man når ut till en ny publik

Skadorna stoppar inte Kosovare Asllani.
Den nyblivna Real Madrid-stjärnan är redo för spel i EM-kvalet – med en ny typ av fotbollsfans i ryggen.
– Man märker att vi har inspirerat och engagerat hela fotbolls-Sverige, säger hon.

Hela den vänstra underarmen är täckt av gips efter att hon förra veckan opererade en ligamentskada i tummen. Den högra handen är också klädd i ett mindre skydd, men den tummen är "bara bruten", säger Kosovare Asllani.

– Ja, det är verkligen "bara". Det är faktiskt mycket värre att ha en ligamentskada.

Ändå kämpar hon på och skriver autografer under fotbollslandslagets uppladdningsläger i Visby, inför EM-kvalpremiären borta mot Lettland på tisdag.

Specialskydd

Asllani har inte kunnat vara med på veckans två inledande träningar, men räknar med att träna på fredag och är fullt inställd på att kunna spela mot Lettland, med ett specialskydd.

Trots att hon inte tränar är hon den som fansen ropar mest på, och efteråt är några unga killar extra pratsugna. En frågar när den spanska ligapremiären börjar och berättar sedan att "damallsvenskan är nog den serien som jag följer mest".

– Det är väldigt kul att man når ut till en ny publik, för det är inte bara småtjejer utan även småkillar som nu har oss på väggen eller som på träningarna vill vara Asllani eller Seger. Det är klart att man märker att vi har inspirerat och engagerat hela fotbolls-Sverige, säger Kosovare Asllani.

Män och farmödrar

Effekten av sommarens oväntade svenska VM-brons har varit tydlig, säger 30-åringen som förra månaden lämnade Linköping för spel i storsatsande spanska CD Tacón.

– Jag har inte bara stött på småtjejer utan det är även killar, äldre män, gamla farmödrar och allt möjligt. Alla är verkligen engagerade. När det går bra för ett landslag vill man kolla och ge stöttning, och det har vi definitivt känt av. Det är otroligt kul. Och det stödet vi fick på Götaplatsen när vi kom tillbaka, det var magiskt. Det är en sommar som man aldrig kommer att glömma.

Hennes nya vardag i Spanien innebär också en omställning, för bakom namnet CD Tacón döljer sig något mer bekant. Nästa säsong byter klubben namn, men redan nu känner Asllani var hon har hamnat: i Real Madrid.

– Vi delar träningsanläggning och har tillgång till allting runt klubben. Man känner definitivt att man har kommit till Real Madrid och det är bara namnet som inte är där förrän nästa år. Allting annat är där.

Unik möjlighet

Hon är, liksom landslagskompisen Sofia Jakobsson, ett av flera tunga nyförvärv hos nykomlingen i La Liga. Asllani kunde inte motstå erbjudandet från Tacón/Real Madrid och blev den nya satsningens första värvning och affischnamn.

– Jag hade möjlighet att gå till andra stora klubbar, som redan är färdiga, men jag kände att jag här har chansen att göra något unikt, att kunna vara med från början, att vara den första spelaren, och att få chansen att leda laget från start.

Efter några första intensiva veckor i Spanien har hon redan märkt en sak: spelar man i Real Madrid så spelar man i Real Madrid, oavsett kön.

– Jag var inte beredd på att det skulle bli så upphaussat, säger Asllani.

– De stora tidningarna i Madrid rapporterar om allting man gör, bara om man har varit på stan. Och de har koll på varenda grej man har gjort i livet. Jag blev förvånad att det var ett så stort intresse. Det är lite som när en herrspelare har skrivit på, de vet allt från att den spelaren föddes och varje steg man har tagit sedan dess.

Nästan lite paparazzivibbar?

– Lite så. Men det är ganska coolt också. Man märker att man tillhör en storklubb.

Lasse Mannheimer/TT