Aaron Ramsey firar vad som blev segermålet i FA-cupfinalen mot Chelsea.

Arsenal och Wenger rekordmästare i cupen

Missat Champions League-spel för första gången på 20 år. Men i FA-cupfinalen fick Arsenal avsluta säsongen på topp. Ligamästaren Chelsea besegrades med 2–1 och Arsenal är mesta cupmästare med 13 titlar.

|

Arsenal fick en drömstart med mål redan i den fjärde minuten – ett omdiskuterat mål.

Aaron Ramsey stod offside och Alexis Sanchez tog med sig bollen med en misstänkt hands. Men efter överläggning med assisterande domaren ansåg huvuddomaren att Ramsey inte påverkade spelet och Sanchez mål stod.

Arsenal var klart bättre i första halvlek och ytterst nära ett 2–0-mål. Mesut Özils chipavslut klackades undan på mållinjen av Gary Cahill. Danny Welbecks nick tog i stolpen, varpå returen hamnade hos Ramsey men walesaren hann inte reagera i tid utan bröstade bollen i stolpen och ut.

När Victor Moses fick sin andra varning (filmning) med drygt 20 minuter kvar förbättrades Arsenals odds ytterligare. Men trots en man mindre kvitterade Chelsea med knappa kvarten kvar. Diego Costa bröstade ner bollen och sköt 1–1 via en olycklig Per Mertesacker. Skottet såg inte heller otagbart ut för David Ospina.

Ramsey matchhjälte igen

Den blåa glädjen blev kortvarig. Tre minuter senare slog nyinbytte Oliver Giroud ett inlägg som Ramsey språngnickade i mål. Ramsey som även avgjorde FA-cupfinalen 2014, även då framspelad Giroud.

Costa fick ett gyllene läge att kvittera men spanjorens skott tog rakt på Ospina. Arsenal höll undan och klubben kan nu ensam stoltsera med 13 FA-cuptitlar, och Arsene Wenger är ensam tränare med sju inteckningar i cupen.

Chelsea startade med starkast möjliga lag mot ett skadetyngt Arsenal. Tre försvarsspelare saknades: Laurent Koscielny (avstängd) Gabriel (skadad) och Mustafi (sjuk). Per Mertesacker startade sin första match på över ett år. Tysken som bara hade medverkat i en match under säsongen – 37 minuter i ligaavslutningen mot Everton – spelade i en trebackslinje för första gången i karriären.

- Han har spelat en match på hela säsongen. Nu var det final och han spelade riktigt bra. Ett fantastiskt föredöme, säger Wenger till Viasat.

Wengers framtid oviss

För Arsenal var FA-cupen en möjlighet att avsluta på topp efter en säsong med missat Champions League-spel och förnedring av Bayern München i just CL. För Chelsea var det en möjlighet att avsluta med dubbeln – en bedrift Antonio Conte inte uppnått som tränare. Italienaren saknar en cuptitel.

Vad som nu händer med tränarkollegan Wenger återstår att se. Hans utgående kontrakt har varit en parallell diskusson hela säsongen.

- Det är ett styrelsemöte på tisdag, och på onsdag eller torsdag kommer det att vara klart, säger Wenger till BBC.

Fakta: Tio senaste FA-cupvinnarna

2017: Arsenal.

2016: Manchester United.

2015: Arsenal.

2014: Arsenal.

2013: Wigan.

2012: Chelsea.

2011: Manchester City.