Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Linus Arnesson har hittat rätt i Tyskland – och i sin landslagsroll: "Det är jättestor konkurrens" Bild: DANIEL STILLER

Arnesson tillbaka för att göra nytt EM-avtryck

Han är RIK-trotjänaren som till slut tog klivet ut i Europa. Nu är Linus Arnesson, 29, tillbaka för att sätta sitt avtryck på ännu ett EM.
– Jag förstår nog inte nu hur stort det kommer vara när vi väl står där i Scandinavium, säger mittnian.

Schweiz, Slovenien och Polen. Alla Sveriges inledande EM-matcher ska avverkas inför en kokande publik i Scandinavium – och nere på plan kommer Linus Arnesson, 29, göra sitt för att försöka insupa så mycket av atmosfären som möjligt.

– Det ska bli coolt. Det ska bli jävligt coolt, säger mittnian.

Samtidigt lider han med sina gamla lagkamrater i Redbergslid, som visserligen också får spela i Scandinavium numera – men med en lite annan inramning.

– Jag har följt det en del och pratat lite med RIK också hur det går. Men det är klart det är riktigt tråkigt för dem, och det hela är illa skött. Det är synd för RIK att det blivit så, konstaterar han.

Att laget tvingats spela där sedan Lisebergshallen revs tror han skadar laget rent sportsligt.

– Det blir svårt när det inte blir samma atmosfär, särskilt när handboll är en sån känslosport, konstaterar han.

"Jag vet min roll"

På tal om svårt: konkurrensen på mittniopositionen är stenhård, och Arnesson är medveten om sin plats i hierarkin: Jim Gottfridsson, 27, går alltjämt före i kön.

– Men jag vet min roll och jag har lärt mig hantera den!

LÄS MER: Magsjuk Gottfridsson isolerad från EM-truppen

När han lämnade Sverige sommaren 2017 var det för ett Bergischer HC som aningen snopet precis åkt ur tyska Bundesliga. Med facit i hand är det dock svårt att inte ta till succébegreppet: lagets fall ned i andraligan var inte mer än ett bungyjump – och Linus Arnesson blev utsedd till årets spelare efter återtåget.

Kontraktsförlängningen med Bergischer kom som ett brev på posten.

– Nu i efterhand ser det ju bra ut. Sedan har ju folk alltid haft åsikter om min karriär ändå ... varför jag inte gått ut i Europa tidigare, om jag kommer göra det över huvud taget, om jag är seriös och så vidare. Men nu var det bästa beslutet för mig och min familj, så det kändes rätt. Då gjorde det heller inget att det blev ett år i andraligan, säger 29-åringen.

Inte samma spelare som förut

Två och ett halvt år efter flytten varnar han dock för att Göteborgspubliken kanske inte kommer känna igen honom från tiden i RIK när han nu återvänder för EM-gruppspelet.

– I RIK var det ju väldigt mycket avslut från mig. Kanske många mål och sådär. Nu är det lite annorlunda, nu är det andra som tar mer av skotten, både i Tyskland och i landslaget. Så nu är det mer passar och kanske mer genombrott än under RIK-tiden.

LÄS MER: Andrésson kritisk mot tuffa spelschemat

Bergischer gjorde en bra säsong i comebacken i Bundesliga under fjolåret och slutade på en sjundeplats. Årets säsong har börjat lite tuffare, men Arnesson verkar inte orolig. Så sent som i december förlängde nämligen 29-åringen sitt avtal till 2023.

– Vi har sagt att vi ska ta nästa steg. Samtidigt vet vi att andra året kan bli svårare och det är något vi varit beredda på. Nu tas vi på allvar och är inga nykomlingar längre, konstaterar Arnesson.

"Det var jävligt coolt"

Från EM för två år sedan är det Linus Arnessons jämfotaskott i semifinalen mot Danmark som fortfarande är det starkaste minnet för många svenska fans.

– Det var ju min första turnering. Vi startade ju knackigt men sen gjorde vi riktigt bra matcher och med lite tur gick vi till semi. Väl där gjorde vi en jättebra match mot Danmark. Så det var väl då jag spelade mycket och det blev mycket skriverier och snack. Det var jävligt coolt måste jag säga.

Frågan är om publiken i Scandinavium får se något liknande i premiären mot Schweiz den 10 januari.

– Kanske! Vi får se om det blir läge. Men det brukar kunna komma, säger Linus Arnesson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.