Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Armand Duplantis vann priset för årets prestation.

Armand Duplantis vann dubbla priser

Armand Duplantis vann inte Jerringpriset – men fick ändå med sig två riktigt fina priser från Idrottsgalan: årets manliga idrottare och årets prestation.

19-åriga Armand "Mondo" Duplantis växte på allvar ut till en världsstjärna förra sommaren när han med ett hopp på 6,05 meter både blev näst bäst genom tiderna och tog EM-guld. Endast ikonen Sergej Bubka har hoppat högre än svenskamerikanen utomhus, vilket säger en del om prestationen.

På Idrottsgalan prisades han också just i kategorin årets prestation – i konkurrens med skidskytten Hanna Öberg, slalomåkaren André Myhrer och golfaren Pernilla Lindberg. Han blev också utsedd till årets manliga idrottare, före Myhrer, rallycrossföraren Johan Kristoffersson och skidskytten Sebastian Samuelsson.

Duplantis kunde inte delta på galan, men skickade en videohälsning.

- Hej, svenska folket. Så synd att jag inte kan vara på Idrottsgalan. Men tack så jättemycket för priset och all support. Och tack världens bästa morfar för att du är där och tar emot priset, sade Duplantis.

Morfar Lars-Åke Hedlund, själv framgångsrik stavhoppare på 1950-talet, fick tala i barnbarnets ställe.

- Tyvärr kan inte Armand delta här i kväll. Han har startat sin säsong i lördags så jag har fått den stora äran att som morfar hämta det här priset. Jag har följt Armand länge och kan tacka Uppsala IF och friidrottsförbundet så mycket. Han är väldigt nöjd över att få representera Sverige, sade morfar Lars-Åke Hedlund.