Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Armand Duplantis. Bild: ALEKSANDRA SZMIGIEL
Armand Duplantis. Bild: ALEKSANDRA SZMIGIEL

Armand Duplantis: "Tröttnat och kräver förändring"

Armand Duplantis kom till sin nya bostadsort Uppsala i helgen, men innan dess var den USA-födde svensken på amerikansk mark och mitt i demonstrationerna som startade efter George Floyds död.
– Folk har fått nog, inte bara de svarta i samhället, säger Duplantis till Sveriges Radio.

Han är världsrekordhållare, VM-silvermedaljör och EM-guldmedaljör. Den 20-årige stavhopparen Armand Duplantis har tagit friidrottsvärlden med storm de senaste åren och den amerikanskfödde svensken har nu också flyttat till Sverige och sin nya bostad i Uppsala där han inte minst har sin mormor och morfar.

Men innan dess var Duplantis i sitt barndomshem i Louisiana i USA och har därför fått ta del av demonstrationerna som varit i landet sedan George Floyd föll offer för polisbrutalitet.

– Det har varit på gång länge. Det här är inget nytt för folk i USA. Det har varit incidenter tidigare där polis behandlat folk orättvist. George Floyd-händelsen är ett exempel på det. Folk har fått nog, inte bara de svarta i samhället. I princip alla fördömer det här nu. Det är en enighet och det är fint att se, säger Armand Duplantis till Sveriges Radio.

Duplantis själv har också sett att det finns orättvisor i samhället och att det måste sättas stopp för rasismen.

– Att bo i Baton Rogue, Louisiana, där 50 procent är svarta, har gjort att jag kunnat se vad som händer. Där finns en ojämlikhet som man måste ta tag i. Folk har tröttnat och kräver förändring, säger Armand Duplantis.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.