Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Armand Duplantis hoppade på världsrekord igen

Armand Duplatis var återigen uppe på rekordhöjd. I Frankrike la han, precis som i onsdags, upp ribban på nya världsrekordhöjden 6,19 men det blev tre rivningar för svensken.

Armand Duplantis har höjt sig rejält inför året och redan satt två världsrekord i februari. I onsdags var han nära ett tredje rekord men det slutade i tre knappa rivningar på 6,19.

Under söndagens stavhoppsgala i Frankrike var han nära igen.

Duplantis gick in i tävlingen på 5.65 och klarade det höjden med stor marginal.

Svensken valde sen att stå över nästa höjd, 5,80. På 5,87 klev "Mondo" återigen in i tävlingen och han klarade även den höjden med god marginal.

Duplantis stod sedan även även 5,94. Till nästa höjd, 6,01, hade han med sig amerikanen Sam Kendricks och hemmahopparen Renauld Lavillenie. Även denna höjd klarade Duplantis lekande lätt samtidigt som Lavillenie och Kendricks kämpade och rev sina första försök.

– Det är klasskillnad, säger SVT:s expertkommentator Alhaji Jeng.

Konkurrenterna rev även sina övriga försök och Duplantis var ensam kvar och kunde lägga upp ribban på ny världsrekordhöjd 6,19.

Siktar mot utomhussäsongen

Första försöket var nära men Duplantis rev på nedvägen. Även det andra försöket blev en rivning. Inför sista hoppet klappade 20-åringen igång publiken ordentligt men stödet från läktarna hjälpte inte utan det blev en tredje rivning.

– Det var bra försök och det känns som jag har höjden i mig. Det var bra försök, men inte perfekta. Det var små detaljer som fattades. Men jag är nöjd och det har varit ett bra sätt att starta en säsong på med att sätta två världsrekord, säger Armand Duplantis till SVT.

Men 6,19 får vänta för supertalangen Duplantis. Nu är inomhussäsongen över och allt fokus ligger nu på utomhussäsongen där det stora målet är OS i Tokyo.

– Det är utomhus det gäller att vara som bäst, och det ska jag försöka vara, säger han till SVT.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.