Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Arenan blev fältsjukhus – för sårade ukrainare

Polens nationalarena i Warszawa kunde varit platsen för Sveriges playoff-final i kväll.
Men landslaget kommer få jaga VM-platsen på en ny plan, för arenan har ställts om till ett fältsjukhus för ukrainska flyktingar.

Efter kriget i Ukraina bröt ut beslutade Uefa och Fifa att utesluta Ryssland från spel i alla tävlingar i fotbollssammanhang tills vidare.

”Fotbollen är helt enad här och i full solidaritet med alla drabbade människor i Ukraina. Båda presidenterna hoppas att situationen i Ukraina kommer att förbättras avsevärt och snabbt” skriver Uefa i beskedet på sin hemsida.

Sverige vann mot motståndaren Tjeckien förra veckan kan och i kväll de ska möta Polen, för att kämpa om en plats i årets VM.

Men den stundande playoff-finalen kommer inte kunna spelas i Polens nationalarena, Station Narodowy, som planerat. Arenan är nämligen ett fältsjukhus för sårade ukrainare.

I stället för Station Narodowy kommer Sveriges möte mot Polen spelas i Slaski-stadion, vilket ligger ungefär 35 mil ifrån gränsen till Ukraina.

Flera fotbollsklubbar hjälper till

Beslutet om att göra Station Narodowy till en hjälpcentral är inte det enda som Polens fotbollsvärld stöttat med. Klubben Wisla Krakow har blivit en distributionscentral för mat, läkemedel och filtar till flyktingar i både Polen och Ukraina, det berättar SportExpressen.

Ytterligare en klubb, Lech Poznan, har fixat boende till flyktingarna vid sin ungdomsakademi och busservice som kör flyktingar från ukrainska gränsen.

Fler av de svenska landslagsspelarna uttrycker sina sympatier för Ukraina och följer nyhetsrapporteringen av kriget, en av dem är mittbacken Filip Helander.

– Vi är inte oroliga för vår del, men självklart är krig hemskt på alla sätt, säger Helander till Sportexpressen.

– Jag tänker mest på alla människor som verkligen blir drabbade, fortsätter han.

LÄS MER: Fifa och Uefa utesluter Ryssland från all fotboll

LÄS MER: IOK: Stoppa alla ryska idrottare

LÄS MER: Ryssland och Belarus utesluts från hockey-VM

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.