Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Caroline Seger (i mitten) är beredd på att det kan bli tuffa väderförhållanden borta mot Island på tisdag. Under måndagens träning i Reykjavik höll sig dock det isländska vädret på gott humör.
Caroline Seger (i mitten) är beredd på att det kan bli tuffa väderförhållanden borta mot Island på tisdag. Under måndagens träning i Reykjavik höll sig dock det isländska vädret på gott humör. Bild: Janerik Henriksson/TT

"Antingen fegar man eller så utvecklas man"

En dålig passning i fel läge kan bli förödande i Sveriges gruppfinal mot Island. I förlängningen kan det kosta en EM-plats.
Men det är ändå att föredra mot att tjonga bort så fort man är pressad, säger Peter Gerhardsson.
– Antingen fegar man hela tiden eller så utvecklas man, säger Sveriges förbundskapten.

Under sina tre år som förbundskapten har Gerhardsson jobbat hårt för att utveckla landslagets "taktiska passningsspel", som han kallar det.

Det kan vara saker som att spelarna ska har rätt kroppsposition, att de har blicken framåt i banan och att passningarna slås på medspelarens bästa fot. Men det handlar också om att våga.

"Mental trygghet"

– Vi har jobbat väldigt mycket med en attityd att spela oss ur situationer, att inte slå bort bollarna. Det är inte alltid det går men om man jobbar med det långsiktigt så skapar det en mental trygghet, säger Gerhardsson.

Taktiken är naturligtvis riskabel. Att spela sig ur svåra situationer i stället för att bara rensa bollen över sidlinjen, öppnar för möjligheten till farliga bolltapp som kan resultera i baklängesmål. Den risken är Gerhardsson villig att ta.

– Vi gör misstag och kommer göra misstag, men för mig som tränare så får man ibland acceptera det. Sedan är det spelarnas beslut och i viktigare matcher får man naturligtvis fatta så rätta beslut som möjligt.

Favoritexemplet

Men även i en så viktig match som den mot Island på tisdag – vinnaren kopplar ett hårt grepp om en direktplats till EM 2022 – är det bättre att våga än att fega, säger han.

– För att komma någonstans passningsmässigt så måste man jobba med det över tid. Men om vi spelar ut bollen till inkast eller slår bort den så fort vi upplever oss lite pressade, så får ju motståndaren tillbaka den.

– Vi har i stället blivit bättre. Numera visar vi att vi även mot de tuffare lagen klarar av att spela oss ur.

Att det lönar sig i längden vet han av erfarenhet, och plockar själv upp sitt favoritexempel. I VM-åttondelsfinalen mot Kanada förra året gjorde Sverige precis det de har tränat på när Stina Blackstenius satte segermålet efter en snabb spelvändning.

– Då spelade vi oss ur en pressad situation och sedan på tre passningar gjorde vi mål. Det är den attityden vi måste ha, säger Gerhardsson.

Vill inte förarga Gerhardsson

Frågan är hur lätt det kommer bli att spela som man vill i tisdagens match. Det tuffa isländska klimatet, inte minst i form av hård vind, kan ställa de mest noggranna planerna på ända.

– Vi ska kunna göra en bra prestation och spela den fotbollen som krävs för att vinna matchen. Sedan kanske det inte måste vara på det allra snyggaste sättet, vi behöver kanske gå ut och spela en annan typ av fotboll där vi får kriga på grund av omständigheterna, säger lagkaptenen Caroline Seger.

Sedan tar hon tillbaka det.

– Peter kommer nog inte vara nöjd om jag säger att vi ska spela ett annat spel. Men om det inte funkar klockrent får man kanske vara beredd på saker som att en boll inte studsar rätt. Det kommer att bli lite annorlunda förhållanden, och vi måste vara förberedda på det. För jag vill inte se att vi tappar huvudet på grund av väder eller för att saker inte fungerar perfekt.

Lasse Mannheimer/TT

Ingen minns en fegis, är ungefär Peter Gerhardssons inställning inför Sveriges viktiga EM-kvalmatch borta mot Island.
Ingen minns en fegis, är ungefär Peter Gerhardssons inställning inför Sveriges viktiga EM-kvalmatch borta mot Island. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ställning i grupp F:

1) Sverige, 4 matcher, 12 poäng, +23 i målskillnad.

2) Island, 4, 12, +19

3) Slovakien, 4, 4, –7

4) Ungern, 5, 4, –12

5) Lettland, 5, 0, –23

Lagens matcher hittills:

Sverige: Lettland (borta) 4–1, Ungern (b) 5–0, Slovakien (h) 7–0, Ungern (h) 8–0.

Island: Ungern (h) 4–1, Slovakien (h) 1–0, Lettland (b) 6–0, Lettland (h) 9–0.