Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Anteckningarna bakom målvaktssuccén

Sverige har två raka segrar i handbolls-VM. Mest imponerande hittills? Mattias Andersson i mål. -Jag vill ju inte slappna av och säga att jag är i mitt livs form, men det är klart att det går bra, säger han.

Han är äldst i den svenska truppen och gör sitt åttonde internationella mästerskap. Men trots det ser den 36-årige Flensburgsmålvakten ut att vara bättre än någonsin tidigare.

-Han är i ett stadie i livet där det mesta funkar och han har rätt så bra koll på allting. Han är uppe på den nivån nu att när skyttarna ska möta honom så tänker de att "åh, det är Mattias från Sverige, från Flensburg". Han får nog en tre, fyra extra räddningar på det per match. Det han har presterat under bundesliga på hösten är nog hans bästa höst någonsin, säger den svenske målvaktstränaren och tidigare stormålvakten Mats Olsson.

Under den succéartade hösten har Olsson och Andersson jobbat i hop även i vardagen. Tre gånger har Mats Olsson åkt ner till Tyskland för att jobba med Mattias Andersson, kolla igenom video på spelade matcher och bolla idéer och intryck.

-Det betyder mycket, och framförallt är det roligt också att ha en tränare som bara koncentrerar sig på målvakter - det är ju inte så ofta man har det. Vi känner varandra sedan tidigare och förstår varandra väldigt bra. Jag vet också att det Mats säger, det stämmer. Då är det skönt att ibland kunna koppla av lite och bara göra, säger Mattias Andersson.

Stoppade hälften

Mot Island briljerade Andersson och stoppade nästan hälften av alla skott (48 procent). Även mot Tjeckien motade han en hel del bollar, men överglänstes kanske något av Kim Andersson som framåt dundrade in tio mål på tio skott.

En av anledningarna till succéstarten är enligt Mats Olsson det envisa pluggandet.

-Mattias är, vad jag tycker, bäst i världen på att analysera motståndarna. Där är det väldigt lite man kan komma med utan där blir jag mest som ett bollplank, säger Olsson.

Många sidor

Efter varje spelad match för Mattias Andersson noggranna anteckningar kring hur motståndarna har skjutit, lag för lag, spelare för spelare. Med cirka 22 papper per match, utspritt på 34 ligamatcher och ett antal landskamper blir det lätt över 1 000 sidor per säsong.

-Det är inte så mycket att jag pluggar på de papper jag har skrivit, utan jag lär mig när jag antecknar. Sen har jag de pappren att kolla igenom kort inpå match, säger Mattias Andersson. -Det är ju något som har hjälpt mig hela tiden, analysförmågan och spelförståelsen. Lite kanske för att kompensera att jag inte är så stor som många andra är. Då har jag fått hitta andra vägar, för det är något jag har fått höra ända sedan jag började spela, att du är för liten för att bli bäst i världen.

Typiskt då att just nästa motstånd, Algeriet, är sällsynt svårpluggat.

-Det är ju spelare som man inte möter så ofta och det är spelare man inte känner till. De spelar en lite annan handboll också, det är kanske inte alltid så strukturerat utan det kan komma lite överraskande grejer och då gäller det att vara beredd på det, säger Andersson.