Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: BILDBYRÅN
Bild: BILDBYRÅN

Antalet långa avstängningar ökar dramatiskt

Antalet långa avstängningar har ökat lavinartat inom Göteborgsfotbollen – från sex stycken för fyra år sedan till hela 47 förra året.
– Känslan är ju att klimatet har blivit värre, säger domarföreningens ordförande Sandra Österberg.

GP har tittar på Göteborgs fotbollförbunds disciplinärenden de senaste åren och det som sticker ut är de långa avstängningarna, från fyra veckor och uppåt. 2013 utdömde disciplinutskottet bara sex sådana avstängningar, en siffra som sedan vuxit för varje år och under 2017 landade på hela 47. Dessutom var den längsta avstängningen för 2013 på sex veckor, medan det under förra året fanns 14 spelare som stängdes under längre perioder än så.

Lotta Gustafsson är sekreterare i disciplinutskottet och vill inte slå fast exakt vad den dramatiska ökningen beror på.

– En yttre faktor som skulle kunna påverka är straffmätningsskalan. Jag vet inte om den har blivit hårdare utifrån att det hårdnat därute. Och jag tror att domare har blivit bättre på att anmäla och rapportera. Det kan också ligga bakom de siffrorna.

LÄS MER: Domare attackerad under division 5-match

Enligt Svenska fotbollförbundets chefsjurist Anders Hübinette har man dock inte gått ut med något direktiv att skärpa straffen, och någon egentlig straffskala finns inte, menar han.

– Det finns inga tabeller eller sånt, utan man får försöka titta på praxis från överordnade organ. Att Göteborg exempelvis tittar på vad Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd har dömt, för att det ska bli så lika som möjligt.

Och ni har inte skärpt straffen centralt?

– Nej, inte som jag direkt kan säga. Men det kan ju vara att man lokalt uppmanat domare att anmäla i högre utsträckning. Och det säger vi centralt också, det måste ju upp på bordet, säger Hübinette.'

Vad som däremot har förändrats är åldersgränsen för hur ung man behöver vara för att få ”rabatt” på sin avstängning. Den har höjts från 15 till 18 år – vilket borde innebära färre långa avstängningar, inte fler.

I veckan har GP rapporterat om flera fall där domare attackerats i samband med match. Och Lotta Gustafsson tycker sig ha märkt en ökning av disciplinärenden där domare känt sig utsatta.

– Ja, det tycker jag nog. Sedan vet jag inte om det beror på att det händer oftare eller för att domarna anmäler oftare.

"Klimatet har blivit värre"

Sandra Österberg är elitdomare och ordförande i Göteborgs domarförening. Hon tror också att domare blivit bättre på att rapportera incidenter, men ser också tecken på att deras arbetsmiljö blivit allt svårare.

– Jag får ju mejl där domare kan skriva att ”efter alla mina år har jag aldrig varit med om något liknande” så det är inte bara de nya domarna som känner sig utsatta, utan även de som har dömt i många år. Och problemet är tyvärr störst på lägre nivåer, där man är som mest utsatt och ensam.

LÄS MER: Dödshotad och misshandlad – vill fortsätta döma

Vad säger du om att antalet långa avstängningar ökat så mycket?

– Känslan är ju att klimatet har blivit värre. Då är det klart att det visar sig i antalet avstängningar också.

Kan det också vara positivt att förbundet stänger av fler spelare en längre tid?

– Ja, men tyvärr är det ju inte proaktivt. Man skulle vilja ha ett mer förebyggande arbete från förbundets sida. Tyvärr hamnar ju ofta den här bollen på domarsidan, att vi ska agera för att skydda våra domare. Men problemet ligger ju hos klubbarna, ledarna, spelarna som inte kan bete sig. Och det är ju inte domarnas ansvar att jobba ute i klubbarna – det är förbundets ansvar. Vi är där för att döma matchen, säger Österberg och tillägger:

– Det finns en stor risk att vi kommer att sakna domare i det här landet om klimatet på planerna fortsätter att bli hårdare och hårdare. Då kommer inte unga att vilja börja döma fotboll.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.