Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Annandagsbandyn – en tradition som lever vidare

Annandagsbandyn har alltjämt en stolt plats i den svenska sportkalendern. När Frillesås gästas av Vänersborg under dagen är det svensk idrottshistoria som upprätthålls och lever vidare.
– Förr i tiden börjande bandysäsongen på annandagen, säger Rikard Bäckman, chefredaktör för Bandypuls.

Rikard Bäckman har rapporterat om svensk bandy i över 15 år och är sedan ett år tillbaka chefredaktör för sajten Bandypuls. Hans förklaring till bandyns starka ställning som det primära idrottseventet under julen är den starka tradition som alltjämt lever vidare; på annandagen – då går man på bandy.

– Framförallt rör det sig om det finns en sådan lång historik av att gå på bandy på annandagen. Den gängse bandyintresserade personen, rent demografiskt, skulle jag säga är en äldre man. Sedan är det så att förr i tiden började bandysäsongen på annandagen. Det är klart att det är där det började.

Trots att annandagen alltjämt är såpass förknippad med bandy var det enligt Rikard Bäckman lite hetare möten förr i tiden när det vankades annandag jul.

– Det är lite synd att det inte är någon särskild derbykaraktär längre. Det handlar väl främst om att arrangerade klubbar vet att det kommer mycket folk ändå och då sparar man gärna ett derby, som Villa-Vänersborg, till ett annat datum.

– Men det är ju fantastiska minnen som man personligen har från annandagen. Jag här ändå rapporterat om bandy i 15 år. Då är det klart att man fått vara med om riktigt häftiga publikfester.

Portföljen är en en självklar accessoar på annandagsbandy. Bild: KRISTER ANDERSSON
Portföljen är en en självklar accessoar på annandagsbandy. Bild: KRISTER ANDERSSON

Viktigast i portföljen: Drycken

Rikard Bäckman följer själv annandagsbandyn från klassiska Zinkensdamm och klassikermötet mellan Hammarby och Sirius. Men runt om i Sverige finns det andra riktigt fina möten att följa.

– Villa-Västerås, både på herr- och damsidan sticker ut rent sportsligt. Sedan ska väl Vänersborg trots allt räknas som en favorit mot Frillesås. AIK ska givetvis köra över Tellus, alla dagar i veckan. Sandviken-Broberg är också väldigt intressant, då Sandviken alltid varit någon form av storebror i det Gävleborgs-derbyt. Men nu har det svängt lite grann. Men nu skulle jag säga att det är Broberg som är knappa favoriter.

Annandagsbandyn är även starkt förknippad med bandyportföljen. Vad som ska ingå i denna klassiska accessoar kan både splittra och förena – men vad som är självklart är att olika former av dryck är ett måste.

Om man nu ska gå på sin första annandags-bandy, vad är ett måste att ha i bandyportföljen?

– Definitivt glögg. Helst stark glögg. Om jag inte jobbat med det här och kunnat gå rent privat och ställa mig på läktaren är starkvinsglögg de första jag packat ned. Sen någon lite starkare i en plunta kan man också ha, men jag tycker främst glöggen är essentiell. Sen kaffe, självklart. Mycket dryck i alla dess former helt enkelt.

Angående Frillesås säsong i Elitserien är Rikard Bäckman positivt överraskad av vad laget lyckats prestera.

– De har gått lite starkare än vad jag trodde, jag tycker det finns något där. Men jag tror ändå de kommer få kvala. De kommer nog greja att undvika att hamna bland bottentrean som åker ut direkt. Men det är inte helt omöjligt att de kan blåsa Vänersborg idag.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.