Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Cramling vill förändra kulturen inom schack.  Bild: Johan Paulin JPA
Anna Cramling vill förändra kulturen inom schack. Bild: Johan Paulin JPA

Anna Cramling fick inte ha kortbyxor – påstods störa manliga spelare

Anna Cramling, 19, vill förändra kulturen inom schack.
Nu berättar hon om en händelse i Rumänien då hon, blott 15 år gammal, förbjöds att ha kortbyxor – då hon ansågs störa de manliga spelarna.
”Fick mig att skämmas och bli ledsen”, skriver hon på Twitter.

Anna Cramling har blivit ett stort namn inom schack. 19-åringen försörjer sig på livesändningar på Twitch och Youtube och förra året blev hon den första svenska schackspelaren att värvas av ett e-sportlag.

Nu vill ”schackinfluencern” använda sin plattform för att förändra kulturen inom sporten.

För en knapp vecka sedan valde Anna Cramling att berätta om en händelse i Rumänien för fyra år sedan. En domare i 50-årsåldern bad då Cramling, som vid tillfället var 15, att byta om och förbjöd henne från att ha kortbyxor på sig – trots att det var 40 grader varmt.

Anledningen? Hennes klädsel skulle störa de manliga spelarna.

”Det hände mig under en viktig tävling och fick mig att skämmas och bli ledsen”, skriver hon.

Anna Cramling: ”Jag var chockad”

För norska NRK berättar hon mer om händelsen.

– Jag gick för att prata med några vänner, för matcherna hade inte startat. Då kom en domare fram till mig och sa: ”du måste gå för människor kan inte sluta att titta på dig. Du stör dem och när partierna startar kommer du göra det omöjligt för dem att fokusera”.

Anna Cramling blev påverkad av händelsen och lämnade rummet med skuldkänslor.

– Det enda jag kunde tänka var att jag hade gjort något fel. Alla hade på sig shorts. Jag var chockad och tänkte: ”vad har jag gjort?”

Både Europeiska schackförbundet, EC, och Världsschackförbundet, FIDE, berättar för NRK att de tar situationen på största allvar. EC berättar att de har tagit upp problematiken på deras möte i november och FIDE uppmanar yngre spelare som känner sig trakasserade att ta hjälp av en vän eller äldre spelare för att fylla i klagomål.

”Vi måste göra schack till en bättre miljö”

För Anna Cramling, som har över 43 000 följare på Twitter och närmare 60 000 prenumeranter på Youtube fortsätter kampen. Hennes mål är att göra schack mer inkluderande.

”Många säger till mig att om kvinnor hade velat spela schack så hade de gjort det. Låt mig fråga detta: Hur hade du, som 15-åring, känt om en manlig domare (50 år gammal) berättade för dig att du inte var tillåten att gå omkring i kortbyxor för att du då stör de manliga spelarna?

Vi måste göra schack till en bättre miljö för tjejer och kvinnor i allmänhet, för att få dem som vill spela schack att stanna”, skriver hon på Twitter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.