Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Anna Östling vill vara med där det händer

Ett steg in i framtiden – och viktig utveckling i jakten på årets stora mål. Anna Östling och hennes besättning har dubbla mål när de med skräckblandad förtjusning går in i katamarantävlingen på Göta älv. – Vi säger att ”vi skrattar och vi dör tillsammans” för det är ungefär så det känns att segla de här båtarna, säger Anna Östling.

Katamarantävlingen på Göta älv vid Lindholmen går in på sitt tredje år. Helgens tävling blir första gången som Anna Östling och hennes team är med katamaranbåtarna M32, som är de nya officiella båtarna i herrarnas matchracingserie.
– Det är lite som en nya era inom matchracingen där det händer sjukt mycket grejer. Då kände vi i höstas att vi också vill vara med på detta, säger Anna Östling.
När de meddelade beslutet att börja segla M32:orna var det många som höjde på ögonbrynen. Både från folk som sa att de var för tungt och från personer sa att det skulle gå galant.
– Vi blev väldigt peppade på att testa. Vi inspireras av att utvecklas och utmana oss själva, säger Östling.
– Det gör vi varje sekund vi sitter i den här båten. Och det är lite med skräckblandad förtjusning som jag tänker på tävlingen.
Vilka är de stora utmaningarna med att segla en katamaran?
– Båten är extremt fysisk tung om man inte har den rätt tajmingen. För oss handlar det jättemycket om att sätta tajmingen för att överhuvudtaget kunna lösa manövrarna.
– Sedan så går de mycket snabbare. Så för mig som tänker taktiken och ska fatta alla beslut som vi tidigare sagt är sekundbeslut – det är millisekundbeslut nu.
– Det ryker lite ur huvudet på mig och är lite kaosartat ibland känns det som. Men på något sätt så finns det gamla som vi kan och som vi är trygga med; samarbetet i vårt team där vi litar på varandra. Allt det är superviktigt och där har vi en go’ bas och grund att stå på.
Är det roligare?
– Ja, det är det. Eller det är roligare, men på ett annat sätt. Den andra typen av segling med kölbåtar har ett annorlunda spel och det är också superroligt, men här blir det mycket högre adrenalinpåslag, det går väldigt mycket snabbare.
– När vi körde första gången i vintras så myntade vi uttrycket: ”Vi skrattar och vi dör tillsammans” för det är ungefär så det känns att segla de här båtarna.
Har ni någon målsättning för tävlingen i helgen?
– Vi har ingen resultatmålsättning utan det är snarare prestationen och att försöka göra det bättre för varje sekund man kör och lära sig så mycket som möjligt.
– Men vi vill vara med på den här arenan framöver. Vi vill visa att vi tillhör så vi får göra vårt bästa och ge dem en bra match, det ska bli spännande.
Planen för teamet är att fortsätta utvecklas och på sikt kunna vara med och utmana i katamaranbåtarna – samtidigt som man banar väg för andra.
– Vår långsiktiga tanke med detta att visa alla att vi visst kan segla de här båtarna så att det blir fler och fler tjejer som hakar på, säger Östling.
– Så att vi framöver förhoppningsvis får in mer av den här typen av segling på tjejsidan också.
Att gå över till katamaransegling är ett långsiktigt mål – men inte det årets största.
– Vårt stora mål i år är fortfarande damtouren som seglas i enskrovsbåtar. Så där går vi tillbaka till det vanliga spelet och det gamla men på något sätt så upplever jag att M32:an har gett oss väldigt mycket snabbhet och bra kommunikation och samarbete som vi kan ta med in i den andra seglingen.
– Så förhoppningsvis kan vi göra riktigt bra resultat där i år, för det är det som är vårt stora mål, säger Anna Östling.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.