Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: SIMON HASTEGÅRD
Bild: SIMON HASTEGÅRD

Anledningen till stormen kring Bahta

En för sent inlämnad rapport är anledningen till Meraf Bahtas tredje och senaste prick i det så kallade ADAMS-systemet, skriver DN.
Nu ska två jurister avgöra om Bahtas sista anmärkning ska kvarstå eller strykas.
Förbundskapten Karin Torneklint kommer hålla en extrainsatt presskonferens under söndagen.

För en och en halv vecka sedan briserade nyheten att ett av Sveriges stora VM-hopp i Berlin, långdistanslöparen Meraf Bahta, utreds för dopningsbrott.

LÄS MER: Det händer nu i historiska utredningen om Bahta

Anledningen är att Bahta vid tre enskilda tillfällen misslyckats att lämna en korrekt vistelserapportering i Wadas så kallade ADAMS-system.

Nu skriver DN att anledningen till Meraf Bahtas tredje anmärkning – den som förbundet nu försöker häva – är en två veckor sen rapportering från juni månad.

Bahta skulle lämnat in uppgifterna i mitten av månaden, men de kom in först den 27 juni.

LÄS MER: Locket på från Bahta innan EM

Tidningen skriver vidare att det är denna sista anmärkning som två jurister vid riksidrottsförbundets dopningskommission nu ska se över, och avgöra om den ska stå fast.

– RF har fått rapporten i god tid för att veta var Meraf skulle befinna sig och det handlar inte om att hon inte varit på rätt plats. Det är förseningen som gjort att hon fått den här sista pricken, säger en person med insyn i fallet till DN, något som också förbundsordföranden Björn O. Nilsson bekräftar.

Klockan 11.00 på söndagen håller Sveriges förbundskapten Karin Torneklint en presskonferens på landslagets hotell i Berlin med anledning av Bahtas situation.

LÄS MER: En smärtsam och viktig påminnelse

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.