Anklagas för mord – kan köpa Newcastle

Newcastle är på väg att säljas. Enligt flera internationella medier är kronprinsen från Saudiarabien, Mohammed bin-Salman nära att köpa den klassiska klubben. Något som människorättsorganisationen, Amnesty, nu vill ska stoppas.

ANNONS
|

Newcastles nuvarande ägare, Mike Ashley, har varit på väg att sälja klubben flera gånger under åren och ägaren är allt annat än populär bland fansen. Det har varit protester mot honom gång på gång och supportrarna har velat se han lämna klubben.

Nu verkar de ha fått igenom sin vilja.

För efter coronakrisen har Ashleys företagsimperium där han äger en kedja som säljer idrottsprylar gått på knäna. En försäljning av Newcastle kan däremot fylla på hans plånbok och det rejält.

Enligt BBC ligger prislappen på 3,8 miljarder kronor.

LÄS MER: Här bryter Göteborgsklubben mot regeringens förbud

ANNONS

Vem är då närmast att köpa klubben?

Jo, enligt flera internationella medier är det kronprinsen i Saudiarabien, Mohammed bin-Salman som ska vara detaljer ifrån att göra klart köpet av klubben. Något som väckt en hel del uppståndelse.

Enligt nyhetsbyrån AP ska människorättsorganisationen, Amnesty, ha kontaktat Premier Legues vd Richard Masters i hopp om att ligan inte ska godkänna affären. Enligt Amnesty är köpet av Newcastle ännu ett försök av "sportswashing".

LÄS MER: Frölundas 20 bästa värvningar någonsin

Något som betyder att flera länder har försökt få sitt rykte att bli bättre genom stora investeringar i populära idrottsklubbar.

– Deras rykte är välförtjänt. De har en skrämmande historik av till exempel förtryck mot kvinnor och HBTQ-personer, halshuggningar, och journalistmord, sade Amnesty Internationals kampanjchef Felix Jakens till BBC.

LÄS MER: Designerns Frölunda-förslag – ta bort indianen

I brevet som chefen för Amnesty i Storbritannien, Kate Allen, skrev till Richard Masters kunde man läsa följande.

"Så länge de här frågorna är obesvarade sätter sig Premier League i en risk för att bli syndabock gentemot de som vill använda Premier League-fotbollens glamour och prestige för att gömma handlingar som är djupt omoraliska, i strid mot internationell rätt och i strid mot Premier Leagues och fotbollsgemenskapens värderingar".

ANNONS

"Kronprinsen har använt idrottsevenemang och personer för att förbättra rikets rykte efter det olyckliga mordet på journalisten Jamal Khashoggi, som allmänt tros har ägt rum under hans godkännande".

Amnesty behövde inte vänta länge på svar.

"Jag kan försäkra er om att de här processerna följer brittisk lag och de tillämpas lika hårt för varje köp av en Premier League-klubb", skriver Richard Masters enligt The Independent.

Mohammed bin-Salman har anklagats, bland annat av CIA, för att ha varit den som beordrade mordet på journalisten Jamal Khashoggi som varit kritisk mot regimen i landet. Kronprinsen har hävdat att han inte har något med mordet att göra, även om en utredning av FN visade hävdade motsatsen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS