Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Anita Östlund i tårar efter missen

Redan i det första hoppet gick det snett för 17-åriga OS-debutanten Anita Östlund. Efter åket var konståkningstalangen besviken och ledsen.
– Det var hoppen som inte alls satt i dag, säger hon.

Anita Östlund från Gråbo kom till OS efter att ha gjort succé i EM i januari. Den gången gjorde hon ett felfritt åk i det korta programmet, men i Pyeongchang gick det betydligt tyngre. Hon kom fel till det första hoppet, och tvingades avbryta det.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det var hoppen som inte alls satt idag. Speciellt det första hoppet, det blev en enkel i stället för en trippel och det kostade väldigt mycket poäng. Och sedan hade jag en liten miss på andra hoppet också, säger Östlund.

I den andra missen var handen nere i isen, vilket också domarna bestraffar. Östlund fick till slut 49,54 poäng – klart sämre än hennes personbästa på 56,04. Direkt efter åket gömde hon händerna i ansiktet och tvingades torka sina tårar när hon satt och inväntade domarnas bedömning.

Ingen rolig OS-debut, med andra ord.

– Nej, det gick ju inte alls om jag förväntat mig. Jag är väldigt missnöjd med åket.

Vad hände vid det första hoppet?

– Jag vet inte riktigt vad som hände, det var nog mest mentalt tror jag. Jag kanske blev lite ofokuserad och kanske inte hade tillräckligt med adrenalin.

Handlade inte om nervositet

Östlund säger att hon redan innan åket kände att något inte var som det brukar – men det handlade inte om att hon var nervös.

– Nej, det var precis det som jag inte var. Jag brukar bli ganska nervös, men nu var jag liksom för lugn och fick inte den adrenalin-kicken som jag brukar få. Jag blev lite förvånad efter uppvärmningen att jag inte riktigt var mig själv.

Så hur känns det nu?

– Jag är sur såklart. Jag kunde ha gjort det bättre. Men jag har fler tävlingar framför mig så det är bara att jobba vidare.

När Östlund mötte pressen var det ännu inte klart vilka som skulle gå vidare till det fria programmet två dagar senare.

– Vi får se, men jag fick ju inte så jättehöga poäng. Det kan vara kört, men vi får se hur de andra åker, sa hon då.

Och Östlund hamnade mycket riktigt på en 28:e plats av 30, vilket inte räckte för avancemang. Bäst gick det för ryskorna, där Alina Zagitova fick högst poäng, tätt följd av Evgenia Medvedeva.

För Anita Östlund är det bara att ladda om och ta sikte mot Peking om fyra år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.