Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norrköpings Jordan Larsson sänkte Sundsvall med sitt 2–0-mål.

Anfall bästa försvar i offensivt Norrköping

Full fart framåt och förhoppningsvis tätt bakåt. Managern Jens Gustafsson släppte lös de offensiva krafterna – och satsningen gick hem mot Gif Sundsvall. IFK Norrköping vann med 2–0.

Ska du komma någonvart i en fotbollstabell håller det inte att samla kryss på hög. Det har Norrköping gjort. Med andra raka segern – och årets tredje – kanske klättringen uppåt inletts på allvar för det inför säsongen tippade topplaget.

I Sundsvall är det inte muntert. Fjolårets överraskningslag sladdar. Fjärde raka förlusten innebär kvalplats efter tio omgångar. Samtidigt kämpar klubben med usla finanser, på sikt ett hot mot en existens på elitnivå.

I runda slängar måste tolv miljoner kronor dras in. Spelarförsäljningar är ett absolut måste och den som måhända kan dra in mest slantar om han säljs är Linus Hallenius. Fjolårets tvåa i skytteligan står redan på sex mål i år – men på Östgötaporten saknade han det vanliga stinget.

Hallenius jättelägen

Så här var det:

Hallenius fick tre utmärkta lägen att straffa Norrköping innan hemmalaget tog ledningen. Två gånger sköt han tätt utanför, en gång mitt på hemmamålvakten Isak Pettersson. Ovanliga missar av prickskytten.

- Matchen borde sett annorlunda ut. Jag har tre kanonlägen. I dag känns det tungt att inte kunna hjälpa laget som jag borde. I det läge vi befinner oss måste man sätta de bollarna, säger Hallenius till C More.

IFK Norrköping är sårbart bakåt. Trebackslinjens spelare kan inte med bästa vilja kallas blixtsnabba – men mycket till hjälp har trion Filip Dagerstål, Kasper Larsen, Rasmus Lauritsen heller inte alla gånger.

Managern Jens Gustafsson satsade på tre anfallare plus offensiva duon Simon Thern och Simon Skrabb på mittfältet.

- Det var lite bära eller brista, men hellre det. Vi har så många offensiva spelare att vi behöver vara modiga. Det kan innebära att vi ibland går bet, säger Gustafsson.

Nyman på gång

Det han riskerade att förlora på gungorna vann han på karusellerna. Landslagsmeriterade Christoffer Nyman var ett ständigt hot och om Larsen har problem defensivt är han med sitt huvudspel ett vapen framåt.

William Eskelinen, Sundsvalls målvakt, räddade först Larsens nick men på nästa inlägg nådde han inte Nymans förlängda nick sedan Larsen vunnit ännu en luftduell.

Det hände i 26:e minuten. Tre minuter senare spelade Nyman fram Jordan Larsson, vars avslut ändrade riktning på Alexander Blomqvist och ställde Eskelinen.

- Skjuter man inte blir det inga mål. Så är det. Den här gången gick det in, säger Larsson.

En prövningens tid

Sundsvall stretade på för en reducering – det var öppna spjäll åt båda håll – men det ville sig inte. För klubbledningen, för tränaren Joel Cedergren, för spelarna och för supportrarna är det en prövningens tid.

- Det var tufft att ligga under med 0–2 i halvtid. Jag tycker att vi gör en av våra bättre halvlekar, säger Cedergren.

TT: Ni går en fajt även utanför planen. Hur påverkar det spelarna?

- Jag vet inte om det påverkat oss. Det var otroligt bra inställning i dag. Jag tror att det kan bli ett sätt att sluta oss också, vi måste göra det här tillsammans.