Norrköpings Sebastian Andersson jublar efter att ha gjort 2–1 mot Häcken.

Anderssons byten knäckte Häcken

I torsdags presenterades han som nästa förbundskapten. På lördagen gjorde Janne Andersson två tidiga byten som vände matchen. Norrköpings 2–1-vinst innebar Häckens första förlust på Bravida Arena. Sedan invigningen i juli 2015 har Häcken spelat 13 tävli

|

Sedan invigningen i juli 2015 har Häcken spelat 13 tävlingsmatcher på sin nya arena. I denna trettonde match, i sol och aprilkyla, kom första förlusten.

Norrköping avgjorde i femte tilläggsminuten.

Mästartränaren Janne Andersson beordrade två tidiga byten för att vända 0–1-underläget.

- Min fru brukar alltid skälla på mig för att jag byter för sent, och hon har rätt. Jag gör sällan tidiga byten, sade Andersson.

Men nu gjorde han det. In med de båda nyförvärven Andreas Blomqvist och Sebastian Andersson innan en timme var spelad.

Blomqvist hade varit på planen i fem minuter när hans exakta inlägg mot Emir Kujovics panna bäddade för kvitteringen. Nicken från fjolårets skyttekung var på väg in i mål, men för säkerhets skull satte Christoffer Nyman också skallen på bollen.

Och i 95:e minuten presenterade sig Sebastian Andersson. I en sista kontring lobbade Djurgårdsförvärvet iskallt in segermålet, framspelad av Emir Kujovic.

- Det är inte ofta byten ger en sådan utdelning. Vi är bredare i år. Vi har en bänk med spelare som kan komma in med både energi och kvalitet. I dag kom de in och tillförde verkligen, sade Janne Andersson.

Hans lag var i brygga efter en underlig händelse i 22:a minuten. 19-årige Häckenmittfältaren Adam Andersson sköt ett lågt skott rakt mot David Mitov Nilsson – som Norrköpingsmålvakten fumlade i mål.

- Deras mål var väldigt olyckligt, sade Janne Andersson. Vi blev stressade och började spela för svårt. Vi väggade och krånglade. Mot Häcken är det som att sticka in huvudet i snaran, eftersom de är fantastiskt skickliga i omställningsspelet. Andra målet hängde i luften och vi ska vara glada att vi lyckades hålla undan med 0–1 till halvtid.

I paus bestämde han att Norrköping skulle spela bredare och djupare för att undvika farliga bolltapp centralt i banan.

Och en stund senare gjorde han de där två bytena.

Vid Norrköpings 1–1-mål krockade Simon Sandberg med målställningen och blev liggande på marken. Vänsterbacken blev sedan utforslad på bår – och Häckens skadelista förlängdes med ett sjätte namn.

Sandberg fördes till sjukhus för att röntgas. Han hade ont i axeltrakten och ena handen.