Förbundskapten Janne Andersson.
Förbundskapten Janne Andersson.

Andersson: "Vi har allt att vinna nu"

Presskonferens matchdag minus ett (MD-1) kallas den officiellt, den obligatoriska sammankomsten när en förbundskapten och en spelare träffar medierna. Ofta är de uppvisningar i plattityder, fåordiga eller rätt intetsägande svar. Janne Andersson har gjort dem till en show – och Andreas Granqvist hakar på.

ANNONS
|

Den som känner sin Andersson vet att han inte är narcissisten som söker sig till strålkastarljuset. Han varken njuter eller triggas av det.

Men han hanterar det bättre än de flesta.

Med humor, en avslappnad attityd kryddad med respekt svarar han rakt och ofta utförligt på de flesta frågor.

Gärna med en knorr som möts av skratt, då och då en och annan pik mot presschefen Niklas Bodell, som har en charmig förmåga att emellanåt trassla till det för sig. Nu hetsade (utan att lyckas) förbundskaptenen Granqvist – som spelade två säsonger i Genoa – att prata italienska.

ANNONS

Gav tummen upp

Men bäst på Friends på fredagseftermiddagen:

När förbundskaptenen gav tummen upp sedan Granqvist, apropå en fråga om 0–1-mötet mot Italien i EM, på "janneanderssonska" konstaterat att "då var då och nu är nu".

Om Andersson är lika avslappnad som han ger sken av får var och en bilda sig en egen uppfattning om. Röster inifrån landslaget berättar om en förbundskapten som sprider trivsel omkring sig, men som inte ger avkall på allvaret, på uppdraget.

Det finns utrymme för att ha roligt, men när det är dags att jobba är det jobba som gäller och ingenting annat. Andersson avskyr lättja, känner avsmak för slarv, tror stenhårt på goda förberedelser och har ingen fördragsamhet med den som inte bidrar till kollektivet.

Då svartnar blicken.

Krånglar inte till det

Fotboll är i grunden ett enkelt spel. Andersson krånglar inte till det.

Svaret på frågan vilka chanser Sverige har över 180 minuter mot Italien:

- Det två matcher, vi måste göra fler mål än Italien. Chanserna? Jag vet inte. Jag tänker inte på det så. Jag utgår bara från hur vi ska agera och sedan får man vad man förtjänar.

ANNONS

Om strategin på fredagskvällen:

- Det är alltid viktigt att ha ett bra försvar, hålla ihop laget och jobba hårt. Vi måste ha mod när vi har bollen, ha rörelse så att vi kan attackera.

Om hur Sverige ska komma till chanser mot ett starkt italiensk försvar:

- För vår del gäller att hitta en variation i anfallsspelet. Tittar man totalt på kvalet hade vi några matcher som inte var så bra, men vi har gjort 26 mål fördelat på flera spelare. Och vi har gjort mål på många olika sätt. Vi har spelat fem kvalmatcher på Friends, vi vann fyra, kryssade en och gjorde 18 mål. Jag tycker vi har ett bra anfallsspel och det blir en utmaning att göra det bra även i morgon.

Komplicerad vetenskap

Om han noterat att Italien haft en del svårigheter i kvalet och vad det betyder att möta en nation med stora historiska framgångar:

ANNONS

- Vi har tittat på Italien, hur de spelar. Vi har mycket fokus på hur vi ska agera. Italien är en stormakt i fotboll, men nu är det deras spelare just nu som ska komma hit och spela mot oss. Det är nuet som gäller.

Om hur han resonerar kring startelvan:

- Nu kan jag hålla ett föredrag om laguttagning. Det är en komplicerad vetenskap. Man väger in mycket, grundar med hur man vill spela, sedan kommer ett taktiskt tänk och då påverkar vilka spelare de har och vi har. Det är en mix av allt. Jag väger in mycket i en laguttagning men framåt kväll trillar det på plats.

Om att Gian Piero Ventura, hans italiensk kollega, sagt att Italien ska till VM:

- Det viktigaste är hur vi tänker och agerar. Vad de säger i Italien bryr jag mig inte så mycket om. Jag är optimistisk. Vi gjorde ett starkt kval. Vi är redan vinnare som gått till playoff och vi har allt att vinna nu.

ANNONS
TT

Fakta: Playoff till fotbolls-VM

Åtta lag gör upp om Europas fyra sista VM-platser i playoff. Sverige möter Italien och inleder hemma på Friends arena den 10 november. Tre dagar senare väntar returen i Milano. Spelschemat för playoff-matcherna:

I kväll: Nordirland–Schweiz och Kroatien–Grekland, båda klockan 20.45.

10 november: Sverige–Italien, klockan 20.45.

11 november: Danmark–Irland, klockan 20.45.

Returmatcherna:

12 november: Schweiz–Nordirland, klockan 18.00, och Grekland–Kroatien, klockan 20.45.

13 november: Italien–Sverige, klockan 20.45.

14 november: Irland–Danmark, klockan 20.45.

Fler mål på bortaplan avgör om det totala resultatet är oavgjort. Om bortamål inte kan sära lagen åt väntar förlängning (2x15 minuter). Även där räknas bortamålsregeln. Vid oavgjort efter förlängning väntar straffsparkar.

ANNONS