Robin Quaison gör 1–0 mot Rumänien.

Andersson: Stundtals är det för svajigt

Robin Quaisons sinnesnärvaro och Viktor Claessons bestämda, precisa bredsida. Det räckte för en lyckad EM-kvalpremiär. Sverige slog Rumänien med 2–1.

|

Det är med landslagsfotbollen i mars som med vårvintern. Man vet inte riktigt hur det blir, vad som väntar.

Det är fyra månader sedan Andersson senast drillade sitt manskap.

Nu kom han till spel med en elva som på flera punkter skilde sig från den som slog Ryssland med 2–0 i Nations League. Till vissa ändringar var han nödd och tvungen, andra var medvetna val. Som att placera Robin Quaison på topp bredvid Marcus Berg och dra ned Viktor Claesson till dennes naturliga position som yttermittfältare.

Två drag som fick effekt.

Quaisons och Claessons mål i första halvlek lade grunden till en – åtminstone resultatmässigt – framgångsrik kvalstart.

Potenta framåt

Anderssons förhoppning var att inleda EM-kvalet med den potens framåt som visades mot Ryssland i november.

Han fick som han ville – före pausen.

– Jag tycker att vi har flera fina anfall, bland annat vid målen, säger Janne Andersson.

Quaison mötte vaket Ludwig Augustinssons inspel vid första stolpen och stötte in 1–0.

– Det känns fantastiskt, helt fantastiskt. Det är svårt att förklara, men det är jätteskönt att få göra mål och hjälpa laget, sade Robin Quaison till C More.

– Jag är här för att visa vad jag kan, fortsatte han.

Sju minuter senare, i minut 40:

Kristoffer Olsson, åter pålitlig vikarie för skadade Albin Ekdal, släppte till Emil Forsberg som störtade fram centralt. Han vinklade ut till Quaison som sökte Berg, men en rumänsk försvarare stötte undan – rätt ut till Claesson.

Rumänien reste sig

Yttermittfältaren såg den fria ytan i Ciprian Tatarusanu högra hörn. Där landade bredsidan. Ingen tvekan, inget krångel.

Den snabba, löpstarka, variationsrika, finurliga svenska anfallsfotbollen firade nya triumfer redan sju minuter efter Quaisons 1–0.

Rumänien var illa tilltyglat av Quaisons och Claessons behandling, men inte uträknat. Långt ifrån. Gick det för lätt i slutet av första halvlek? Gick Sverige i fällan att tro att tre poäng satt på banken? Så där som i genomklappningen i slutminuterna mot Turkiet i Nations League-starten i höstas?

– Andra halvlek blev alldeles för böljande för att det ska vara bra. Det passade rumänerna bättre och det blev för svajigt, säger Janne Andersson.

Oroligt efter pausen

Garden sänktes, aggressiviteten sjönk, och mer behövdes inte för en orolig sista halvtimme på Friends. Claudiu Keserus nick gav rumänsk reducering och ett tag var det närmare 2–2 än ett tredje svenskt mål. Claesson kunde ha avgjort med fem minuter kvar, men brände ett utmärkt läge.

I 88:e minuten klev Quaison av och Alexander Isak blev med sina 19 år och 183 dagar historisk som den yngste svenske spelaren i ett EM-kval.

Det kunde blivit en än mer minnesvärd kväll för honom – men Ciprian Tatarusanu styrde med fingertopparna Isaks avslut till hörna.

Mindre bra inför tisdagens kvalmöte med Lasse Lagerbäcks Norge på Ullevål:

Högerbacken Mikael Lustig klev av med en lårskada redan efter 24 minuter. Ersättaren Emil Krafth fick en rejäl smäll i nacken i slutet men fullföljde matchen.

– Lustig fick en lårkaka. Jag vet inte om han är aktuell för tisdag. Normalt sett är det ganska tufft att komma tillbaka tre dagar senare efter en sådan skada, säger Janne Andersson.