Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förbundskapten Janne Andersson.
Förbundskapten Janne Andersson. Bild: Claudio Bresciani/TT

Andersson: "Nog den som är mest besviken"

Inte bra nog i år – men förhoppningen är att tiden talar för hans spelare och för landslaget.
– Jag är nog den som är mest besviken över att vi inte vinner den här matchen, säger förbundskaptenen Janne Andersson.
Några funderingar på att överväga om han är rätt man för jobbet har han inte efter fiaskot i Nations League.

Ett klart steg framåt – men 1–1 mot Slovenien bar nedåt. Till C-divisionen, den vänsterbacken Ludwig Augustinsson kallar "källaren".

Sist i gruppen, med bara fyra tagna poäng av 18 möjliga, bara sju gjorda mål på sex matcher och elva insläppta. Dessutom ett missat VM efter playofförlusten mot Polen i slutet av mars. Ett spel som inte har övertygat och är långt från det Janne Anderssons tidigare upplagor presterade – och vann folkets hjärtan med.

Nu är det andra tider, andra tongångar. Det blåser en kall, snål motvind och den träffar Andersson rätt i ansiktet.

Respekt och förståelse

– Jag har varit tränare i 19 år i allsvenskan och nu sju år i landslaget. Jag har varit med förr när det tagit emot. Jag har den största respekt och förståelse för att de som följer oss är besvikna.

– Idrotten rör upp känslor, men vi som håller på med det kan inte rätta oss efter vad som skrivs i tidningar eller på sociala medier.

Andersson står fast vid att han och hans stab har svaren på hur landslaget ska lyfta och lämna ett miserabelt år bakom sig.

– Jag skyller inte ifrån mig, men det är fakta att det totalt sett varit väldigt rörigt personalmässigt. Jag har det yttersta ansvaret. Det är en resultatfixerad tillvaro jag lever i. När man inte får resultaten med sig funderar man, men jag vacklar inte i tron.

– Jag känner mig trygg i min roll. Jag är inte en sämre förbundskapten i dag än för ett år sedan, eller för två eller tre år sedan.

Förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand gav ett tydligt besked tidigare under kvällen i en intervju med Viaplay.

Andersson sitter säkert.

"Inte så himla dåligt"

Kravet mot Slovenien var seger för att undvika nedflyttning till C-divisionen. Anderssons bild av matchen är, förenklat, att hans spelare gjorde vad de kunde och borde ha fått fira kvällen som vinnare.

Han berömmer spelare som Jesper Karlström och Kristoffer Olsson och ifrågasätter om han inte borde spelat dem även mot Serbien i lördags. Han berömmer Dejan Kulusevski för hur denne tog för sig i sin nya roll, hur kollektivet slet och försökte.

– Det är svårt att säga att det är så himla dåligt i dag. Det är mycket som är bra, men paketerar man allt (samtliga matcher) är jag jättebesviken att vi inte tagit fler poäng.

Två landskamper återstår, mot Mexiko i Girona i november och några dagar senare ännu en landskamp mot ännu inte tillkännagivet motstånd. Sedan väntar ett långt uppehåll tills EM-kvalet inleds i mars.

På frågan vad som behöver göras inför kvalet svarar Andersson:

– Mitt problem är att jag inte kan göra något förrän i mitten av november eller i slutet av mars. Min förhoppning är att så många av mina spelare som möjligt får spela så mycket som möjligt, för då får vi ihop det bra.

– Jag inte påverka att spelarna inte spelar eller är skadade. Det har gjort mig jättefrustrerad, säger Janne Andersson.