Andersson missade pallen – Johaug knäckt på upploppet

Therese Johaug missade segern för första gången den här säsongen och Ebba Andersson missade pallen när längdskidåkarna inledde året med jaktstart.

ANNONS
|

Tour de Ski-åkarna inledde den nya året med jaktstart över 10 kilometer.

Norskorna Therese Johaug och Ingvild Flugstad Östberg gick ut i täten och höll ledningen loppet igenom. Det blev en spurtuppgörelse mellan de två åkarna och för första gången den här säsongen var det inte Therese Johaug som gick först i mål i ett distanslopp. Johaug fick se sig besegrad av Östberg som vann med 0,4 sekunder.

– Nu mår jag väldigt väldigt bra. Att vinna skidlopp är fanatiskt roligt, säger Östberg, som inför Tour de Ski inte tävlat i världscupen i år då hon stoppats av norska skidförbundet på grund av hälsoskäl, till SVT efter målgång.

ANNONS

– Det gör det extra stort. Jag har suttit hemma och varit väldigt sugen på att åka. Jag har försökt hålla modet uppe så bra det gått men det har varit tufft. Jag trodde att jag skulle behöva lite fler lopp innan det skulle kännas såhär bra, säger norskan.

Och för Johaug var det inte nog med spurtförlusten – efter loppet fick hon en muntlig varning för att ha tagit otillåtna skejtskär under loppet, detmeddelar Fis.

Andersson: "Fick inte allt chansen"

Bakom den norska duon blev det en spurt om tredjeplatsen där Ebba Andersson, som gick ut som trea i jaktstarten, fanns med. Hon fick dock vika ner sig där och Heidi Weng knep tredjeplatsen och såg till att den blev en helnorsk pall.

Andersson fick se sig omåkt också av Astrid Jacobsen och Natalija Neprjajeva och gick i mål som sexa, 28,1 sekunder bakom segrande Östberg.

– Jag hade mer fart i kroppen än vad jag fick visa på upploppet. Saker och ting skedde som gjorde att jag hamnade lite fel och blev utan spår när det blev dags att spurta om det, säger Andersson till SVT om avslutningen av loppet.

– Jag gick på innern men tyvärr vek de in precis framför mig och jag fick inte alls chansen att vara med och spurta om det.

ANNONS

Om loppet i stort säger om:

– Jag försöket vara offensiv från start och öppnade ganska hårt. Sen kände jag att jag fick slita med min åkning. Jag är nöjd med hur jag kämpade men inte helt nöjd med hur loppet utvecklade sig.

Någon timme efter loppet kom besked från juryn att man straffar Astrid Jacobsen, som vikt in framför Andersson inför upploppet, för ”obstruktion av en annan deltagare”. Hon tilldelas ett guld kort.

Svenskan kan bryta

Efter jaktstarten ligger Andersson sexa i totalställningen, 51 sekunder bakom totalledaren Therese Johaug.

Charlotte Kalla gick i mål som tia, Jonna Sundling på 13:e plats, Moa Lundgren på 23:e, Elina Rönnlund som 25:a och Maja Dahlqvist 43:a.

Dahlqvist öppnar nu för att bryta Tour de Ski.

– Det här är inte ens kul. Det här är tvärtemot det man vill. Sprinten lockar, men vi får se, säger hon till Sportbladet.

ANNONS