Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson presenterade fotbollstruppen till Österrike–Sverige i Wien torsdagen den 6 september och Sverige–Turkiet i Nations League på Friends Arena måndagen den 10 september.

Andersson: "Inte så många som knackar på"

23 spelare åkte till Ryssland och skapade blågul VM-succé. 22 av dem finns kvar i herrlandslagets trupp till landskampen mot Österrike och Nations League-mötet med Turkiet.

På torsdag i nästa vecka möter Sverige Österrike i Wien, den första landskampen sedan fotbolls-VM i Ryssland. Två månader har då gått sedan kvartsfinaluttåget mot England (0–2). Men det är inte mycket som har hänt, enligt förbundskapten Janne Andersson.

- Ola Toivonen har tackat nej, annars är övriga spelare med. De som var med då presterade väldigt bra och, tycker jag, är värda att vara med även nu. Utöver de 22 så har jag tagit ut tre spelare varav två varit med innan, Sam Larsson (Feyenoord) och Ken Sema (Watford). Dessutom Robin Quaison (Mainz) som jag inte har kunnat se i landslagsmiljö. Det ska bli jättekul att träffa honom och jobba med honom, säger han.

"Vill utveckla"

Truppen på 25 spelare ska även möta Turkiet i Nations League-premiären på Friends arena i Solna om knappt två veckor. Europeiska fotbollsförbundet Uefas nystartade turnering som ska ge fler tävlingsmatcher under hösten, och i förlängningen även kan ge en plats till EM om två år för de lagen som misslyckas i kvalet.

TT: Hur vill du att ditt landslag ska utvecklas under hösten?

- Jag vill att vi vinner matcher, branschen är väldigt resultatfixerad och skall så vara. Efter Österrike är det skarpt läge direkt mot Turkiet. Sedan är det klart att jag vill utveckla vårt sätt att spela hela tiden. Men vi måste bottna med våra grundidéer som tog oss till VM, säger Janne Andersson.

"Direkt påverkan"

Sverige spelar totalt fyra matcher i Nations League och två träningslandskamper under de kommande tre månaderna. Något som ger en ny typ av höst för Janne Andersson som förlängt sitt förbundskaptenskontrakt över VM i Qatar 2022.

- Det blir dels färre vänskapslandskamper och mindre tillfällen att testa spelare. Nations League får en direkt påverkan på EM-kvalet. Går det bra där ökar förutsättningarna enormt för att vi ska klara det bättre i ett EM-kval. Antingen kommer vi bättre lottningsmässigt eller får chansen bakvägen om vi skulle misslyckas. Nästa år kommer det i princip bara bli EM-kvalmatcher och inga vänskaps. Då blir effekten av Nations League ännu tydligare, säger han.