Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Anders Svensson drar in miljoner

Det är lönsamt att ha med spelare i EM-truppen. Elfsborg tjänar uppemot två miljoner på Anders Svenssons och Johan Wilands medverkan.
Den mäktiga G14-sammanslutningen av europeiska toppklubbar har upplösts och blivit ersatt av ECA (European Club Association). Och det är ECA som med Uefa som motpart har förhandlat fram ett nytt fördelningssystem av pengarna vid stora mästerskap. Skillnaden gentemot tidigare är att de klubbar som har spelare med i turneringen nu får vara med och dela på kakan.
I korthet går det ut på att varje klubb ersätts med 4 000 euro per dag och per spelare under Europamästerskapet. Tiden räknas från 14 dagar före första avspark, och till och med dagen efter den sista matchen.
Om Sverige inte tar sig vidare från gruppspelet finns det 24 dagar att ersätta. Det betyder 192 000 euro (cirka 1,8 miljoner kronor) till Elfsborg - eftersom Boråsklubben har med två spelare i den svenska truppen (Anders Svensson och Johan Wiland).
- Uefa vill dela med sig av intäkterna till klubbarna - och detta var ett viktigt villkor från G14-klubbarna och för bildandet av ECA, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer.
Bayern Münchens Karl-Heinz Rummenigge är den som tills vidare leder ECA:s arbete och han ser bara fördelar med detta nya fördelningssystem.
- Normalt finns några vinnare och några förlorare - men i det här avtalet finns bara vinnare, säger Rummenigge på Uefas hemsida, och han viftar bort kritiken om att detta bara leder till att de rikare blir ännu rikare.
Eftersom det även tas hänsyn till vilken klubb spelaren har representerat de två föregående säsongerna får inte Helsingborgs IF - som ju också har två spelare med i EM-truppen, Andreas Granqvist och Henrik Larsson - riktigt samma inflöde av pengar. En del av kakan ska delas med Wigan och Manchester United.
Trots detta nya fördelningssystem kommer nationsförbunden att tjäna bra på EM. Förbundsordförande Lars-Åke Lagrells kalkylerar med en vinst cirka 35 miljoner - vilket skulle vara nytt intäktsrekord för Sverige i ett stort mästerskap.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.