Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nära två miljoner gästarbetare jobbar med de hotell, vägar och arenor som behövs för fotbolls-VM i Qatar 2022. Arkivbild.

Amnesty: Qatar gör inte tillräckligt

Med mindre än fyra år till fotbolls-VM har Qatar tagit viktiga steg för att förbättra tillvaron för gästarbetare, skriver Amnesty i en ny rapport. Men reformerna lovar mer än de håller, konstaterar människorättsorganisationen.

Tusentals migrantarbetare har enligt olika människorättsorganisationer dött under arbetet inför fotbolls-VM 2022 i Qatar. Situationen har blivit bättre, men är fortfarande inte tillräcklig, konstaterar Amnesty i rapporten och uppmanar de qatariska myndigheterna att helt avskaffa det hårt kritiserade kafala-systemet, som organisationen menar fortfarande är i bruk.

Införd minimilön

Systemet innebär bland annat att arbetsgivaren fungerar som en sponsor för arbetarna, som oftast är från fattiga länder i Asien, och ansvarar för deras visum, pass och lagliga status. Rapporten framhåller att systemet reviderades 2017, genom ett avtal med FN:s internationella arbetsorganisation (ILO).

Men trots införda minimilöner och att merparten av arbetarna inte längre behöver ett tillstånd för att lämna landet är arbetssituationen för de nära två miljoner migrantarbetarna fortfarande inte acceptabel.

Många kvinnor drabbas

Nyinstiftade arbetsdomstolar, som bland annat ska ta itu med fall av uteblivna löner, är till exempel så överösta av ärenden att många arbetare ändå har tvingats lämna landet utan lön, skriver Amnesty. Dessutom behöver hushållsarbetare, som oftast är kvinnor, fortfarande utresetillstånd från sin arbetsgivare, och alltjämt kan arbetarna inte byta jobb utan arbetsgivarens tillstånd.

"Tiden börjar rinna ut för de qatariska myndigheterna att leverera något vi alla kan stå bakom, det vill säga arbetsrättsliga villkor som helt sätter stopp för de övergrepp och den misär som så många migrantarbetare utsätts för varje dag", säger Stephen Cockburn, chef för globala frågor på Amnesty International, i ett pressmeddelande.