Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ibtihaj Muhammad, USA. Arkivbild.

Amerikansk fäktare historisk i hijab

Fäktaren Ibtihaj Muhammad, USA, har kämpat mot både motståndare och fördomar på sin väg till Rio de Janeiro. Där blir hon historisk som första amerikanska idrottare att tävla i OS iklädd hijab.

Idrott var en självklar del i Ibtihaj Muhammads barndom. Liksom förolämpningarna och de elaka blickarna. Den 30-åriga amerikanskan, uppvuxen i en muslimsk familj, testade många sporter som barn, men blev ofta retad för sin hudfärg och för sin iögonfallande klädsel. Hennes hijab, en slöja som döljer håret, halsen och axlarna, drog blickarna åt sig och accepterades inte av omgivning.

- Jag kommer ihåg när jag var liten och folk sa till mig att jag inte hade i deras sport att göra på grund av min hudfärg, för att jag var muslim. Om jag kan bidra till förändring för andra minoriteter är jag tacksam för att jag kan göra det, säger Muhammad.

Examen och medaljer

Att hon till slut fastnade för fäktning var mest en lycklig slump. Tillsammans med sin mamma åkte Muhammad en dag förbi en skola där hon såg några elever fäktas.

- Mamma såg att fäktarna bar långärmat och långa byxor och visste inte vad det var för sport, men hon ville att jag skulle testa för att hon tyckte att det skulle vara en sport som passade vår tro.

Muhammad var tveksam till en början men ändrade inställning när hon insåg att fäktningen kunde bli en genväg till utbildning. Och för nio år sedan tog hon examen på ansedda Duke University i North Carolina. Hon blev dessutom en hygglig sabelfäktare på kuppen. Till dags dato har Muhammad tagit sammanlagt fem medaljer i VM-sammanhang.

Vill bidra

Muhammad hoppas att hennes OS-deltagande kan bidra till att ändra på de fientliga attityder som allt oftare kommit till uttryck i samband med den amerikanska presidentvalskampanjen.

- Jag är medveten om att muslimska kvinnor är mycket, mycket annorlunda, särskilt här i USA. Vi kommer i alla olika former, färger och storlekar. Men vi är från olika bakgrunder och bidrar till samhället. Jag vill att folk ska se det.