Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Östersunds Andrew Stadler, tvåa från höger, jublar efter sitt 2–0-mål i segern borta mot Falkenberg.

Amerikan bakom historisk seger

2011 flyttade han från Washington DC till lilla Färila i Hälsingland för att spela division 4-fotboll. Nästan fem år senare låg Andrew Stadler, 28, bakom Östersunds första seger i allsvenskan: 2–1 borta mot Falkenberg. Han gjorde sin första allsvenska m

Han gjorde sin första allsvenska match från start. Den amerikanske anfallaren sprang och slet längs högerkanten på en ovan position. Andrew Stadler spelade fram till Östersunds första mål i 37:e minuten och gjorde själv det andra som kom tre minuter senare på en intränad hörnvariant.

- Första vinsten i allsvenskan, det här var en stor seger för oss. Jag tror definitivt att vi kan hänga kvar i serien, sade Andrew Stadler, där han stod i spelargången.

Bakom honom började det skymma över Falkenbergs IP.

- Jag är tacksam över att äntligen få spela i allsvenskan. Jag har väntat länge på detta. Jag gjorde en nystart här i Sverige och det har tagit mig fyra och ett halvt år att nå hit. Jag är väldigt glad nu. ”Det är crazy”

Den skäggige amerikanen har spelat för fyra olika klubbar sedan han kom till Sverige sommaren 2011.

- Jag spelade för ett lokalt amatörlag i Washington DC och hade inga erbjudanden från MLS. Min vän hade en kontakt i Sverige. Han sa att jag skulle börja spela i en lägre division och se vad som hände. Och nu är jag i allsvenskan. Det är rätt crazy.

Utlandsäventyret började med tre matcher i division 4 Hälsingland för Färila IF.

TT: Hur var det att komma från USA:s huvudstad till en liten svensk by med drygt 1 000 invånare?

- Det var mitt i skogen. Jag bodde i ett litet rum som inte var mycket större än ett badrum. Det var inte mer än en säng. Det var intressant, men jag är ”easy-going” så det var inte så illa för mig. Vill till Tyskland

Sedan klättrade han uppåt i seriesystemet via Sandvikens IF och Landskrona innan han i höstas hamnade i Östersund under klubbens succésäsong i superettan.

Och Andrew Stadler ser inte Sverige som en slutdestination i fotbollskarriären.

- Alla spelare vill nå så högt som möjligt. Jag är redan 28 år och behöver absolut göra en bra säsong i år. Förhoppningsvis hjälpte den här matchen mig. Jag skulle vilja till Tyskland eller Nederländerna. Det skulle vara riktigt bra, men allsvenskan är också okej…

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.