Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kim Amb har goda minnen från Tammerfors. Nu vill han skapa nya, fina, minnen från Finnkampen på finländsk mark. Arkivbild.

Amb: "Som att kasta en stor mästerskapsfinal"

Han bröt en 27 år lång svit i finländarnas favoritgren för två år sedan. Kim Amb är inte favorit att vinna igen i år – men han kommer njuta.

Hittills har det inte gått "enligt plan" för de svenska herrarna på Finnkampen. Om man utgår från årsbästan så borde Sverige ha haft ledningen både halvvägs och helvägs. Nu, halvvägs, ligger Sverige under med 98–105 i herrmatchen.

Med andra ord krävs det att vissa svenskar presterar bättre än vad de på pappret kan väntas göra.

Det återstår att se om Kim Amb är en av dem.

Åtminstone har han goda minnen från just Tammerfors.

När han för två år sedan vann spjuttävlingen så blev han förste svenske spjutkastare att lyckas med bedriften i en Finnkamp på 27 år.

- Jag är hundraprocentig här än så länge, säger Kim Amb med ett skratt.

- Jag får se om man kan hålla det. Det är en härlig arena. Bra stämning och den ligger väldigt fint med bra vindar. Jag har mycket bra minnen härifrån. Förhoppningsvis blir det lika härliga minnen från i år.

"Dåligt med återväxt"

Samtidigt är inte den resultatmässiga formen på samma ställe som den var då. Efter att ha tampats med skador har tävlandet varit sporadiskt och enligt honom själv sitter inte tajmingen där riktigt ännu.

- Jag har inte de absolut bästa förutsättningarna för det (att vinna). Men det går att få till det. Det är bara ett kast som räknas. Men framförallt ska det bli väldigt kul att tävla och känna av stämningen. Det är det här man brinner för, säger Amb, som har näst sämst årsbästa i startfältet.

Just spjut är en gren som är extra speciell att tävla i när det handlar om Finnkampen. Att kasta spjut har varit något finländarna genom åren varit väldigt duktiga på. Profilerna genom åren är många. Men på senare år har det inte sett lika övertygande ut. Må så vara att talangen Oliver Helander, som kastat över 88 meter i år, väcker hopp om en ny finländsk framgångsera i spjut.

- De har haft lite dåligt med återväxt. Men nu kommer Oliver, och börjar en visa framfötterna så kommer det växa på för de andra killarna också, säger Amb.

- Spjut är väldigt speciellt att få kasta på Finnkampen. För vi vet att det är som att kasta en stor mästerskapsfinal.

Missnöjd och vinnande Flink

Samtidigt så har ju Sverige redan norpat en grenseger i spjut under fredagen.

Sofi Flink var dock allt annat än belåten trots att hon besegrat sitt finländska motstånd i deras nationalgren.

- Det gick faktiskt inte så bra. Jag är väldigt glad över att jag vann men jag kastade så jävla dåligt. Jag hade väntat mig mer, säger en besviken Flink, som håvade iväg sitt spjut 56,85 meter som längst.

- Jättekul att vi vann grenen poängmässigt och det var bättre än på pappret. Men sett till min egen prestation var det inte okej.

Sofi Flink kan dock trösta sig med att grensegern, i samklang med övriga resultat, gett de svenska damerna en ledning med 106,5–98 inför andra dagen. Ett resultat där Sverige totalt tagit fler poäng än vad man kunde väntat sig sett till årsbästan.